Když plánujete novou kuchyni, je důležité věnovat pozornost každému detailu, včetně výběru správného dřezu. Existuje několik různých typů dřezů, které můžete zvážit, včetně dřezu s horním uložením, dřezu se spodním uložením (pod pracovní deskou), dřezu s odkapem, dřezu bez odkapu a případně modulový dřez. V tomto článku si přiblížíme jednotlivé typy dřezů, jejich pozitiva a negativa a podělíme se o tipy, které vám pomohou vybrat ten správný dřez pro váš nový kuchyňský prostor. V tomto článku se nebudeme věnovat materiálům dřezů. Případně si můžete přečíst náš článek, kde se věnujeme materiálům dřezů materiálech dřezů. Odkaz: Nerez vs. Granitový dřez | Italské kuchyně LUBE (italskekuchyne.cz)

Dřez s horním uložením:

Dřez s horním uložením je umístěn nad pracovní deskou. Tento typ dřezu nabízí několik výhod. Jednou z hlavních výhod je, že je snadno instalovatelný a není potřeba speciální pracovní deska pro jeho umístění. Díky výraznému okraji má také estetický vzhled a může dodat vaší kuchyni osobitý charakter. Nicméně má také několik nevýhod. Okraj dřezu může být náchylný k usazování nečistot a může být obtížné udržovat čistý. Kromě toho vám okraj může překážet při úklidu pracovní desky, pokud není řádně zpracován.

Do této kategorie jsou zahrnuty dřezy s plochým odkapem, které jsou většinou z nerezu v různých designech. Tyto dřezy jsou svařeny z nerezového plechu a jejich okraj tvoří jenom tenký plech, který těšně přiléhá k pracovní desce.

Dřez se spodním uložením (pod pracovní deskou):

Dřez se spodním uložením je integrován pod pracovní deskou. Tento typ dřezu nabízí velmi hladký a minimalistický vzhled kuchyně. Je také snadný na údržbu, protože neexistují žádné okraje, do kterých by se mohly usazovat nečistoty. Jednou z výhod je také možnost použití většího množství prostoru v kuchyni, protože pracovní plocha je nepřerušena. Hlavní nevýhodou je vyšší cena a náročnější instalace, protože vyžaduje přesnou práci na pracovní desce. Zároveň tyto džezy není možné usadit do klasických laminátových desek. Vhodné desky pro použití podstavného dřezu jsou kamenné, quartzové, corianové případně skleněné desky, které nejsou nasákavé.

Dřez s odkapem:

Dřez s odkapem má vyvýšenou část, která slouží k odkapávání vody přímo do dřezu. Tento typ dřezu je praktický, protože usnadňuje odkapávání nádobí a minimalizuje stékání vody po pracovní desce. Odkapová plocha také umožňuje odkládání mokrého nádobí případně utěrek. Jednou z nevýhod je, že vyžaduje více prostoru na pracovní desce a některé modely mohou být náchylné k usazování nečistot na okraji odkapu. Do menších kuchyní je vhodné volit dřez bez odkapu, naopak pokud v kuchyni nebude myčka je možné zvolit větší odkap, protože se bude umívat větší množství nádobí, které by jinak musel někdo druhý ihned utírat.

Dřez bez odkapu:

Dřez bez odkapu je plochý a rovný, bez vyvýšené části pro odkapávání vody. Tento typ dřezu je vhodný pro minimalistický a moderní vzhled kuchyně. Jednou z výhod je snadná údržba a čištění, protože odkapová plocha snadněji zachytává vodní kámen a jiné nečistoty. Negativem je, že bez odkapové plochy může voda snadno stékat po pracovní desce, což vyžaduje větší opatrnost při používání.

Modulové dřezy:

Modulové dřezy se vyznačují svojí velkostí a přiznaným designem. Většinou se tyto dřezy používají v rustikálních kuchyních, pro svůj robustní a historický vzhled. Modulové dřezy jsou usazovány vždy mezi pracovní desku, je tedy nutné myslet na údržbu a dbát na to, aby nedocházelo k zatékání vody. Modulové dřezy jsou dostupné v mnoha velikostech a materiálech, nejčastěji jsou tyto dřezy keramické, je ale možné sehnat i nerezové nebo granitové například v dekorech betonů.

Při výběru správného dřezu do vaší nové kuchyně je důležité zvážit vaše individuální potřeby a preference. Zde je několik tipů, které vám mohou pomoci při rozhodování:

Velikost a styl kuchyně:

Zvažte velikost kuchyně a její styl. Větší kuchyně mohou snáze zvládnout dřez se spodním uložením, zatímco menší kuchyně by mohly využít dřez s horním uložením pro svou estetiku.

Účel a frekvence používání:

Zamyslete se nad tím, jak často a k čemu budete dřez používat. Pokud často myjete velké množství nádobí, dřez s odkapem by mohl být praktičtější volbou.

Údržba a hygiena:

Myslete na snadnost údržby a čištění jednotlivých typů dřezů. Pokud preferujete snadnou údržbu, dřez bez odkapu by mohl být vhodnou volbou.

Je důležité mít na paměti, že při výběru dřezu je nejlepší se poradit s profesionály v kuchyňském studiu. Odborníci vám mohou poskytnout přesnější informace o jednotlivých typech dřezů, poradit vám s výběrem a přizpůsobit ho vašim potřebám a rozpočtu. Navštěvování kuchyňského studia vám také umožní vidět a vyzkoušet různé možnosti dřezů přímo na místě.

Věnování pozornosti výběru správného dřezu je důležitou součástí plánování nové kuchyně. Správně zvolený dřez může přinést praktičnost, estetiku a usnadnit vaše každodenní úkoly v kuchyni.