Nejprve si pojďme říct něco o dřezu. Dřez je jedním z nejvyužívanějších míst v kuchyni. Pokaždé když si přijdete do kuchyně napustit vodu do sklenice a napít se, jdete ke dřezu a baterii, proto byste měli těmto doplňkům věnovat dodatek času při vybírání. Nejenom napouštěním vody do sklenice je živ člověk a stejně tak i dřez. Podle výzkumů strávíme u dřezu cca 50 % veškerého času stráveného v kuchyni u dřezu. Ať už je to mytí nádobí, umívání potravin či samotná údržba dřezu. Proto bychom neměli výběr dřezu podceňovat. Nyní se pojďme podívat na jednotlivé materiály dřezů.

Granit

Granitové dřezy jsou v poslední době čím dál oblíbenější. Granit má spoustu výhod, něž patří například snadná údržba, velké množství barevných odstínů, líbivý design a podobně. Co se týče výroby granitových dřezů je vlastně velmi jednoduchá. Granit je spojením několika materiálu, zhruba 80 % granitových dřezů tvoří žula zbylých zhruba 20 % tvoří akrylátová polymerová pryskyřice. Každý z výrobců do dřezů přidává malé množství barviva, které dodá finálnímu dřezu konečný design. Toto barvivo je přímo součástí směsi na výrobu džezu. Dřez je tak probarvený skrz na skrz a je díky tomu i odolný vůči škrábancům a oděrkám. Každý z výrobců má svůj vlastní recept na hmotu, ze které se dřezy vyrábějí. Například společnost FRANKE do svého „těsta“ na dřezy přidává ionty stříbra, které působí antibakteriálně. Výsledná hmota pro výrobu dřezu se poté vlije do formy a vypálí se do finálního výrobku.

Výhody granitových dřezů

+ odolný vůči mechanickému poškození

+ designově zajímavý

+ barevná stálost

+ hygienický povrch

+ krátkodobě odolává vysokým teplotám (až 280 °C na cca 30 vteřin)

Nevýhody granitových dřezů

- náchylnost na agresivní chemikálie (krtek)

- dlouhodobě neodolává vysokým teplotám nad 300 °C

Nerez

Nerezové dřezy patří mezi nejrozšířenější dřezy jak ve světě, tak u nás. Není divu, vždyť nerezové dřezy jsou jednoduché na výrobu, designově umí být velmi krásné a v neposlední řadě jsou nerezové dřezy velmi odolné vůči vysokým teplotám, v domácnosti používaným chemikáliím a jsou i mechanicky odolné. Nerezové dřezy se vyrábějí dvěma způsoby z pásů plechů nerezové ocele. Jedním výrobním postupme je lisování (vytlačování) tyto dřezy jsou levnější, protože se prostě vezme nerezový plech a za pomocí šablony a lisu se z něj vyrazí dřez. Zbytek plechu se odřízne. Druhým výrobním postupem je svažování. Tyto dřezy jsou dražší hlavně z toho důvodu, že jsou náročnější na spotřebu materiálu i náročnost práce. Dřez vzniká svařením několika dílů „nastříhaného“ nerezového plechu, ze kterých díky tomu vznikne nový dřez. Tyto dřezy jsou sice dražší, ale jsou designově velmi zajímavé a díky svárům taky velmi odolné.

Výhody nerezových dřezů

+ odolnost vůči extrémním teplotám

+ hygienický

+ jednoduchý na údržbu

+ designově zajímavý

+ 100 % recyklovatelný

Nevýhody nerezových dřezů

- náchylnější ke škrábancům

Tectonite

Tectonite je v současné době stále novinkou na trhu se dřezy. Tento materiál je vyráběn jediným výrobcem dřezů a to firmou Franke. Tectonite je 100 % recyklovatelný materiál, který vychází z automobilového průmyslu. Tectonite je původně materiál, který se používal na nárazníky u automobilů, v tomto odvětví je kladen velký důraz na dlouhodobou trvanlivost i velkou mechanickou odolnost, materiály pro automobilový průmysl byly vylepšeny a vyztuženy o skelná vlákna cca 18 %. Tectonite je probarvený skrz celou tloušťku materiálu a je tedy odolný vůči mechanickému poškození, navíc odolává krátkodobému působení teplot dosahujících 300 °C.

Výhody tectonitovýh dřezů

+ pružnost

+ barevná stálost

+ odolnost vůči mrazu

+ odolnost vůči vysokým teplotám

+ jednodušší výroba (možnost zajímavých tvarů)

+ 100% recyklovatelnost

Nevýhody tectonitovýh dřezů

- menší mechanická odolnost
- omezený sortiment

Keramika

Keramika je už po staletí hojně využívána na sanitární zařízení, právě díky svým hygienickým vlastnostem. Keramický povrch je hladký, neporézní a stálobarevný to jsou hlavní důvody, proč se již po celá léta keramika právě na tyto předměty používá. Dlouhou dobu se keramika vyhýbala kuchyňským dřezům, a to z důvodu křehkosti, která je snad jedinou slabinou tohoto materiálu. Keramické dřezy jsou 100 % z přírodních materiálu a to kaolín, jíl, křemen a živec. To jsou podobné „ingredience“ jako při výrobě nádobí, ale jak se zbavit křehkosti? Například společnost Blanco své keramické dřezy opatřuje sedminásobnou glazurou. Tím je tak zaručena odolnost dřezu oproti mechanickému poškození a křehkost se eliminuje prakticky na nulu. Keramické dřezy jsou hladké a kompletně uzavřené, díky tomu jsou extrémně jednoduché na údržbu a odolávají všemu co na ně v kuchyni může čekat. Keramické dřezy také odolávají extrémním teplotám (jak nízkým, tak i vysokým).

Výhody Keramických dřezů

+ hladký a snadno udržovatelný povrch

+ odolnost vůči extrémním teplotám

+ barevná stálost

+ mechanická odolnost

Nevýhody keramických dřezů

- vyšší cena

- menší výběr designů