Nerezové dřezy, granitové dřezy, tectonitové dřezy, keramické dřezy. To jsou možnosti, které dnes máme, když si jdeme koupit nový dřez do kuchyně. Společně se podíváme na jednotlivé možnosti a řekneme si výhody a nevýhody.
Nerezové dřezy, granitové dřezy, tectonitové dřezy, keramické dřezy. To jsou možnosti, které dnes máme, když si jdeme koupit nový dřez do kuchyně. Společně se podíváme na jednotlivé možnosti a řekneme si výhody a nevýhody.
Nejprve si pojďme říct něco o dřezu. Dřez je jedním z nejvyužívanějších míst v kuchyni. Pokaždé když si přijdete do kuchyně napustit vodu do sklenice a napít se, jdete ke dřezu a baterii, proto byste měli těmto doplňkům věnovat dodatek času při vybírání. Nejenom napouštěním vody do sklenice je živ člověk a stejně tak i dřez. Podle výzkumů strávíme u dřezu cca 50 % veškerého času stráveného v kuchyni u dřezu. Ať už je to mytí nádobí, umívání potravin či samotná údržba dřezu. Proto bychom neměli výběr dřezu podceňovat. Nyní se pojďme podívat na jednotlivé materiály dřezů.
Granitové dřezy jsou v poslední době čím dál oblíbenější. Granit má spoustu výhod, něž patří například snadná údržba, velké množství barevných odstínů, líbivý design a podobně. Co se týče výroby granitových dřezů je vlastně velmi jednoduchá. Granit je spojením několika materiálu, zhruba 80 % granitových dřezů tvoří žula zbylých zhruba 20 % tvoří akrylátová polymerová pryskyřice. Každý z výrobců do dřezů přidává malé množství barviva, které dodá finálnímu dřezu konečný design. Toto barvivo je přímo součástí směsi na výrobu džezu. Dřez je tak probarvený skrz na skrz a je díky tomu i odolný vůči škrábancům a oděrkám. Každý z výrobců má svůj vlastní recept na hmotu, ze které se dřezy vyrábějí. Například společnost FRANKE do svého „těsta“ na dřezy přidává ionty stříbra, které působí antibakteriálně. Výsledná hmota pro výrobu dřezu se poté vlije do formy a vypálí se do finálního výrobku.
+ odolný vůči mechanickému poškození
+ designově zajímavý
+ barevná stálost
+ hygienický povrch
+ krátkodobě odolává vysokým teplotám (až 280 °C na cca 30 vteřin)
- náchylnost na agresivní chemikálie (krtek)
- dlouhodobě neodolává vysokým teplotám nad 300 °C
Nerezové dřezy patří mezi nejrozšířenější dřezy jak ve světě, tak u nás. Není divu, vždyť nerezové dřezy jsou jednoduché na výrobu, designově umí být velmi krásné a v neposlední řadě jsou nerezové dřezy velmi odolné vůči vysokým teplotám, v domácnosti používaným chemikáliím a jsou i mechanicky odolné. Nerezové dřezy se vyrábějí dvěma způsoby z pásů plechů nerezové ocele. Jedním výrobním postupme je lisování (vytlačování) tyto dřezy jsou levnější, protože se prostě vezme nerezový plech a za pomocí šablony a lisu se z něj vyrazí dřez. Zbytek plechu se odřízne. Druhým výrobním postupem je svažování. Tyto dřezy jsou dražší hlavně z toho důvodu, že jsou náročnější na spotřebu materiálu i náročnost práce. Dřez vzniká svařením několika dílů „nastříhaného“ nerezového plechu, ze kterých díky tomu vznikne nový dřez. Tyto dřezy jsou sice dražší, ale jsou designově velmi zajímavé a díky svárům taky velmi odolné.