Umístění kuchyně

Prvním krokem je vybrat správné umístění pro vaši kuchyň. Podle Feng Shui by měla být kuchyně umístěna v zadní části domu, což symbolizuje prosperitu a stabilitu. Ideální je umístit kuchyň do dalekého pravého rohu domu, pokud stojíte před vchodem, nebo naopak na levou stranu vzdálenou od vchodu. To pomáhá udržovat tok energie a minimalizuje negativní vlivy. Feng Shui vždy vychází z polohy jednotlivých míst a místností ve vašem domě, stejně tak jako umístění jednotlivých materiálů a barev ve vašem domově a vašem životním prostoru.

Organizace prostoru:

Dalším důležitým faktorem je organizace prostoru v kuchyni. Udržujte pracovní plochy čisté a nepřeplněné, aby chi mohl volně proudit. Rozmístění spotřebičů a úložných prostorů by mělo být logické a efektivní, což usnadní tok energie a usnadní vaše každodenní činnosti v kuchyni. Například umístění varné desky by mělo být čelem ke zbytku prostoru, tedy ideálně umístit varné centrum na ostrůvek, kde můžete zaujmout takzvanou „královskou polohu“ a budete tak mít přehled o dění v místnosti a budete centrem dění.

Barvy a materiály:

Použití správných barev a materiálů může také ovlivnit energii v kuchyni. Podle Feng Shui by měly být převažující barvy v kuchyni teplé a živé, jako červená, oranžová nebo žlutá, které symbolizují hořící oheň a přinášejí vitalitu do prostoru. Tyto barvy, tedy jako je červená a oranžová podporují chuť k jídlu a je proto vhodná do kuchyně. Co se týče materiálů, dřevo je často doporučovaným materiálem pro kuchyňský nábytek, protože symbolizuje růst a hojnost. Podle zásad Feng Shui by měli spotřebiče, které mají viditelnou plochu, tedy pečící trouba, mikrovlnná trouba a varná deska, mít barvu bílou.  

Světlo a ventilace:

Dostatečné množství světla a dobrá ventilace jsou klíčové pro pozitivní energii v kuchyni. Toto samozřejmě platí pro každou kuchyni, nejenom pro kuchyni, kterou plánujeme podle učení Feng Shui. Ověřte se, že máte dostatečné osvětlení nad pracovními plochami a zamezte tmavým koutům a tmavým místům. Dobrá ventilace zajistí, že tok energie není blokován stojícím vzduchem. Navíc dobrá ventilace vám zajistí stále svěží vzduch a díky tomu i příjemné prostředí ve vaší kuchyni.

Odstranění negativní energie:

Aby byla energie v kuchyni co nejčistší, je důležité odstranit veškeré negativní energie. To lze provést pravidelným čištěním a udržováním kuchyně čistou a uklizenou. Pravidelně vyhazujte nepotřebné předměty a minimalizujte nepořádek, abyste vytvořili prostor pro pozitivní energii.

Závěr:

Plánování kuchyně s ohledem na základy Feng Shui může přinést do vašeho domova harmonii a pozitivní energii. Sledování těchto jednoduchých principů vám pomůže vytvořit prostor, ve kterém se budete cítit dobře a který podpoří zdraví a štěstí vaší rodiny. Buďte v souladu s energií vašeho domova a užívejte si krásu a klid, které Feng Shui může přinést do vaší kuchyně. Pokud chcete naplánovat kuchyni v souladu s Feng Shui, doporučuji se poradit s odborníkem, kterých je i v české republice dostatek a najdete i velmi kvalitní.