Materiál

Materiálů, které lze použít na zádový obklad v kuchyni, je celý zástup. Mezi nejčastěji používané materiály obkladu řadíme keramické obklady, sklo a laminát, a na tyto se v dnešním článku zaměříme detailněji. Mimo to existuje i celá řada dalších, které představíme v některém z budoucích příspěvků.

Stálicí v kuchyňských obkladech je keramika. Keramické obklady jsou oblíbené hned z několika důvodů. Jedním z největších benefitů keramických obkladů je cena, zároveň jsou však keramické obklady jednoduché na instalaci, mají nepřeberný výběr povrchových úprav, barev a tvarů. Sklo je velmi praktické, je prosté spár a díky tomu je jednoduché na údržbu. Počítejte však, že pořizovací cena je vyšší než u keramických a laminátových obkladů. Laminátové obkladové panely kombinují výhody skla a keramických obkladů. Mezi jejich největší výhody patří cenová dostupnost a jednoduchá montáž. 

Níže se  jednotlivým materiálům pověnujeme více. 

Dekor

Dekor zádového obkladu je velmi důležitý. Drtivá většina obkladových materiálů se instaluje až po montáži kuchyně, což přináší obrovskou výhodu - Vaše nová kuchyně již stojí a víte tedy, který dekor, odstín nebo grafika se bude do Vaší kuchyně hodit. Každému z nás se líbí něco jiného a je zde tedy potřeba brát v potaz také osobní vkus a vlastní preference. Obecně bych ale doporučil vyhnout se různým designově velmi "divokým" kombinacím. Výrazné barvy a divoké tvary podléhají rychlým módním trendům a je třeba pečlivě zvážit, jaký motiv a barvu na obklad zvolíte. Berte v potaz, že např. sklo s takovým motivem není nejlevnější záležitost a měnit obklad řekněme za rok, protože se motiv "okouká" a vyjde tzv. z módy, bude nákladná. Osobně bych se vyvaroval také temným barevným odstínům, na některých materiálech mohou být více viditelné šmouhy.

Povrchová úprava

Stejně jako u volby materiálu kuchyně, tak i u volby matriálu a povrchové úpravy zádového obkladu záleží i na barvě. Tmavé zádové obklady je vhodné volit v matném provedení. Pokud volíte keramické obklady, je lepší si vybrat vetší formát, každá spára je porézní, a tedy horší na údržbu. Tmavé dekory s lesklou povrchovou úpravou jsou také náchylnější na údržbu. Jsou sice uzavřené a nic se do materiálu nedostane, ale tmavá lesklá barva je magnetem na šmouhy. U laminátu se velmi často volí barevně k pracovní desce a tím pádem je stejná i povrchová úprava. Tato varianta je v kuchyní stále velmi oblíbená a patří i k materiálům s jednodušší údržbou. Pozor ale na vlhkost na některých místech, především kolem varné desky a dřezu. 

Keramické obklady

Klasické kachle mají jako zádový obklad v kuchyni své stálé místo a patří mezi nejoblíbenější materiály. Hlavně v retro kuchyních jsou jedním z nejpoužívanějších obkladových materiálů. Na druhou stranu do moderních kuchyní se více a více používají velkoformátové kachle, které mají rozměr 60 x 240 cm, tím pádem na výšku mezi pracovní deskou a horními skříněmi stačí pouze jedna kachle a nejsou tedy žádné vodorovné spáry. Díky tomu jsou tyto kachle jednoduché na údržbu a vypadají i designově velmi povedeně. Mezi největší výhody kachlí patří cenová dostupnost a obrovské množství designů jak barevně, velikostně tak tvarově. Pozor na velmi důležitou informaci - keramické kachle se vždy montují až po osazení kuchyně a pracovní desky. To spolu nese i nezanedbatelnou výhodu. V tomto případě není potřeba osazovat kuchyni těsnící lištou, která nevypadá vždy nejlépe.

Výhody keramických obkladů

+ velký výběr materiálů, tvarů, barev a velikostí

+ cenová dostupnost

+ odolnost materiálu

Nevýhody keramických obkladů

- horší údržba kvůli spárám

Skleněné obklady

Obklady z velkoformátových skleněných desek si získávají čím dál větší oblibu. Skleněné obklady dnes dokáže dodat velké množství dodavatelů, určitě si ale pohlídejte, že se jedná o tvrzené kalené sklo, které je na použití obkladu v kuchyni nejvhodnější. Skleněné obklady se vždy montují až po montáži samotné kuchyně, kdy přijede Vámi vybraná firma, a rozměry na skleněný obklad si pečlivě zaměří. Sklo vyrobí přesně na míru, vyřízne do něj otvory pro zásuvky a vypínače (po vykalení se již nedají do obkladu dělat jakékoliv zásahy). Poté se sklo vykalí. Následně se sklo může nalakovat na Vámi požadovanou barvu, potisknout Vámi vybraným dekorem, případně se za sklo umístí folie s designem, který jste si vybrali. Speciálními úpravami je pak možné opatřit i sklo například matným povrchem, nebo kovovou vrstvou, díky které je možné na sklo umisťovat magnety.

Výhody skleněných obkladů

+ velký výběr barev a povrchových úprav

+ kalená skla jsou velmi odolná

+ jednoduchá údržba díky bezespárému provedení

Nevýhody skleněných obkladů

- vyšší cena

Laminátové obklady

Laminátový obklad se nejčastěji volí ve stejném designu jako je pracovní deska nebo jiné komponenty kuchyňské linky. Laminátové obklady jsou velmi oblíbené právě díky množství výhod, jako jsou cena, velké formáty bez nutnosti spár, jednoduchá montáž a velký výběr dekorů. Pokud tedy máte laminátovou pracovní desku, určitě zvažte možnost využití i laminátového obkladu. Laminátový obklad se může sice zdát dražší než keramické kachle, ale berte, že v ceně je zahrnuta doprava montáž a vše s tím spojené. Navíc laminátový obklad přijde zároveň s kuchyní a kompletní montáž kuchyně je tak hotova za jeden až dva dny. Laminátové obklady se dělají v tloušťkách od jednoho do dvou centimetrů. Větší síla by Vám ubírala prostor na pracovní desce, navíc desky jsou nalepeny na stěně a nejsou tak potřeba ve větších tloušťkách. K laminátovým obkladům není potřeba použít těsnící lišty, ale pozor v místech, kde se objevuje voda. Tedy věnujte větší pozornost v místech přechodu pracovní desky v zádový obklad a udržujte tato místa suchá. Nikdy nevyškrabávejte těsnící hmotu mezi těmito deskami a počítejte s tím, že jednou za čas bude třeba těsnící hmotu obnovit.

Výhody laminátových obkladů

+ cenová dostupnost

+ sladěný design k pracovním deskám

+ instalace společně s kuchyní

Nevýhody laminátových obkladů

- nelze použít za plynovou varnou deskou.  

Ostatní obklady

Mezi ostatní obklady řadíme materiály jako jsou graftazit, materiály konglomerovaných pracovních desek jako Technistone, laminam, silestone, dektone a podobně. A také dnes hodně populární betonové a jiné stěrky.

Pokud se rozhodnete pro materiál Graftazit, získáte tak prakticky stejné výhody a vlastnosti jako skleněné obkladové panely, vyrábí se ovšem pouze v matném provedení.

Konglomerované materiály se používají pouze okrajově. Téměř vždy jsou jako obklad použity v kombinaci s pracovní deskou ze stejného materiálu. Výhody a nevýhody tedy můžete najít ve článcích o pracovních deskách.

Stěrky jsou jediným obkladem, který se tvoří ještě před montáží kuchyně. Pokud máte rovnou stěnu a dobře namontovanou kuchyni, není potřeba ani využití těsnící lišty a stačí spáru pouze zasilikonovat. Při výběru stěrky dbejte na to, aby byla stěrka vhodná pro využití v kuchyni, případně nechte stěrku přelakovat bezbarvým lakem kvůli voděodolnosti a jednodušší údržbě.

Závěrem bych doporučil všem poradit se s odborníkem při výběru nového obkladu do vaší kuchyně. Možností je spousta a každému se hodí do kuchyně něco jiného, ať už kvůli použitým spotřebičům (hlavně pozor na plynovou varnou desku), zároveň ne každý prostor také snese např. tmavé barvy nebo výrazné dekory.