Světlá kuchyně

Světlá kuchyně působí vzdušně a lehce, je vhodná do menších prostorů.

Proč zvolit světlou kuchyni?

Světlá kuchyně jsou často spojovány s lehkostí, prostorností a čistotou. Tato volba je ideální pro menší prostory, protože světlé barvy opticky zvětšují místnost a dodávají jí svěžest. Světlá kuchyně je také skvělou volbou, pokud máte méně přirozeného světla v místnosti, protože dokáží prostor prosvětlit.

Jak plánovat světlou kuchyni?

Při plánování světlé kuchyně můžete využít jasné barvy na stěnách, kuchyňských skříních a pracovní ploše. Zvolte světlé dřevěné obklady a svítidla s dostatečným osvětlením. Kontrastní prvky, jako jsou nerezové spotřebiče nebo černé dřezové baterie, mohou dodat kuchyni elegantní vzhled.

Pokud nechcete, aby kuchyně působila mdle můžete kuchyni do kontrastu opatřit kontrastní pracovní deskou v tmavším dekoru nebo tmavšími obklady. Kombinace barev mohou být velmi zajímavé a esteticky příjemné, je ale důležité brát v potaz všechny materiály a kombinace tak, byla kuchyně praktická, a vydržela dlouho moderní.

Zajímavý tip:

Pokud máte rádi bílé kuchyně, nemusíte se bát barevných nátěrů na stěny, případně můžete využít různé betonové stěrky a podobně. Budete překvapeni, jak bílá kuchyně na takovém podkladu vystoupí.

Tmavá kuchyně

Tmavé kuchyně jsou vhodné do velkých a světlých prostor, působí luxusně a neotřele.

Proč zvolit tmavou kuchyni?

Tmavá kuchyně jsou synonymem elegance a luxusu. Tato volba vytváří nevšední atmosféru. Tmavé barvy jsou vhodné pro ty, kteří chtějí vytvořit výrazný kontrast a hledají moderní a sofistikovaný vzhled. Tmavé barvy jsou také symbolem dnes velmi moderních industriálních interiérů.

Jak plánovat tmavou kuchyni?

Při plánování tmavé kuchyně je důležité udržet rovnováhu mezi tmavými a světlými prvky. Zvolte tmavé kuchyňské skříně a pracovní plochu, ale doplňte je světlými stěnami a dostatečným osvětlením. Tmavá kuchyně může být krásně kontrastní. Zároveň tmavá kuchyně může být vhodná pro kombinaci s různými detaily, jako jsou mosazné nebo zlaté úchyty, které dodají eleganci.

Zajímavý tip:

Tmavé kuchyně jsou obecně náročnější na údržbu. Pokud však zvolíte tmavou matnou barvu s nějakým dekorem, například dřeva, kamene nebo tmavého betonu, může být i tmavá kuchyně jednoduchá na údržbu.

Nakonec je výběr mezi světlou a tmavou kuchyní záležitostí vkusu a osobní preference. Důležité je zohlednit velikost a dispozici vaší kuchyně, dostupné přirozené světlo a celkový design vašeho domova. Ať už se rozhodnete pro světlou nebo tmavou kuchyni, s našimi designéry budete moci plánovat prostor, který bude dokonale odrážet vaši osobnost a styl.

V dalších článcích z naší série o plánování kuchyní budeme pokračovat a detailněji se zaměříme na další důležité aspekty designu a vybavení kuchyně.