Technický kámen

Technický kámen také známý pod označeními Quartz, konglomerovaný kámen nebo tvrzený kámen. Technický kámen se vyrábí ze směsi plniva a pojiva. Plnivo nejčastěji představuje drcený kámen, různé písky nebo může být použité drcené sklo a podobné materiály. Jako pojivo poté slouží různé druhy pryskyřic dle finálního výrobku. Technický kámen se vyrábí pod mnoha různými obchodními názvy například Technistone, Silestone, Corian nebo Hanex. Různé společnosti se při vývoji a výrobě technického kamene vydali různými cestami. Umělé kameny kombinují výhody umělých materiálů jako jsou chemická odolnost, barevná stálost, jsou cenově dostupnější než masivní kameny s výhodami masivních kamenů jako jsou design, nechanická odolnost a luxusní vzhled.  

Výhody Technických kamenů

+ velký výběr materiálů, designů a struktur

+ mechanická odolnost proti běžnému používání (ne krájení)

+ cenově dostupnější než masivní kámen

+ hygienický povrch

+ snadná údržba

+ opravitelnost (hlavně u Corianu a Hanexu)

+ ideální pro spodní montáž dřezu a montáž varné desky do roviny 

Nevýhody Technických kamenů 

- nižší tepelná odolnost

 

Keramika 

Keramickou pracovní deskou v tomto případě není myšleno jak známe z amerických filmů a seriálů deska obložena kachlemi. Jedná se velkoformátovou keramiku, která se vyrábí pod různými obchodními názvy jako například Neolith nebo Lapitec. Jedná se materiál, který je velmi odolný proti mechanickému poškození, zvládá vysokou teplotu až do 800 °C. Keramické pracovní desky se dělají v různých tloušťkách začínající tloušťka jsou pouhé 3mm desky různé tloušťky se mohou kombinovat a díky tomu se dá dosáhnout zajímavých designových prvků. Další obrovskou výhodou je možnost objednání dřezu přímo z materiálu, který je použitý na pracovní desku. 

Výhody keramických pracovních desek

+ teplotní odolnost

+ mechanická odolnost

+ jednoduchá údržba

+ možnost dřezu se spodní montáží 

Nevýhody keramických pracovních desek

- cenově nákladnější 

Fénix

Fénix je nový materiál speciálně vyvinutý pro využití v interiérech. Jeho použití je možné jak na vodorovné tak i svislé konstrukční prvky v celé domácnosti. Jedná se o materiál, který zušlechtěn speciální nanotechnologií, která spočívá v aplikaci speciální termostatické pryskyřice, která díky působení tepla je schopna se sama opravit. Tím pádem, pokud dojde na pracovní desce nebo na dvířkách kuchyně k mechanickému poškození ve formě škrábanců stačí působení tepla, například fén nebo žehlička a škrábance v ploše se opraví.  Pracovní desky Fénix se vyrábí různých barvách bez struktury hodí se tedy do minimalistických interiérů a díky své hladké struktuře jsou výborné na údržbu. 

Výhody pracovní desky fénix

+ speciální nanotechnologie pro opravu desky pomocí tepla

+ výběr z jednobarevného designu

+ jednoduchý a elegantní vzhled

+ možnost spodní montáže dřezu a varné desky do roviny s pracovní deskou

+ jednoduchá údržba 

Nevýhody pracovních desek fénix

- není výběr z designů dřev a kamenů