Nejčastější volbou pracovní desky do kuchyně jsou takzvané HPL desky tedy desky z tvrzeného laminátu. Další alternativy jsou kompaktní laminátové desky. Masivní pracovní desky ať už dřevěné nebo kamenné. Nebo méně známé materiály jako technický kámen, keramika, případně skleněná pracovní deska. Zajímavou alternativou je nový materiál zvaný Fénix, který kombinuje výhody laminátu a kompozitních desek 

 

Laminátové desky - HPL 

Nejrozšířenější variantou pracovních desek jsou laminátové desky. Mezi jejich největší výhody patří cenová dostupnost, velký výběr barev a struktur. HPL laminátové desky jsou velmi oblíbené také díky své odolnosti vůči mechanickému poškození. Odolnosti vůči chemikáliím běžně používaných v kuchyni a vlhkosti ke které v kuchyni nevyhnutelně dochází. Další nepopiratelnou výhodou je možnost desku sladit s kuchyňskými dvířky. Mohou mít stejný design a díky tomu můžeme docílit minimalistického designu. Laminátové desky se dělají v různých tloušťkách, které poté můžeme využít pro zajímavé designové kreace. 

Výhody HPL

+ cenová dostupnost

+ velký výběr materiálů, designů a struktur

+ mechanická odolnost při běžném používání (ne krájení)

+ hygienický povrch

+ snadná údržba 

Nevýhody HPL

- možné poškození dlouhodobým vlivem vody

- možné poškození nadměrným mechanickým zatížením

- nemožnost dřezu do roviny nebo se spodní montáží

Masivní desky 

Masivní desky ať už dřevěné nebo kamenné jsou designovým šperkem, který dodá vašemu interiéru punc luxusu. 

Masivní dřevěné pracovní desky se nejčastěji vyrábějí spojením menších dřevěných špalíčků. Tím vznikne takzvaná "spárovka". Často využívané dřeviny na masivní pracovní desky jsou dub, buk, ořech ať už americký nebo evropský nebo jiné tvrdé dřeviny. Největšími výhodami dřevěných desek je jejich vzhled a pro spoustu lidí i jejich přírodní původ. Největšími nevýhodami je naopak nízká mechanická odolnost a velká náchylnost na dlouho působící vlhkost. 

Výhody dřevěných masivních desek

+ přírodní materiál

+ velký výběr materiálů

+ relativně jednoduchá opravitelnost poškození

+ možnost dřezu se spodní montáží 

Nevýhody dřevěných masivních desek

- možné poškození dlouhodobým vlivem vody

- možné poškození nadměrným mechanickým zatížením

- složitá údržba v případě olejovaných desek 

Kamenné desky

Kamenné pracovní desky jsou v kuchyni velmi zajímavým designovým prvkem. Často se dá říci, že podle výběru kamenné desky se poté řídí celá kuchyně a zbytek interiéru. Kamenné pracovní desky vynikají mechanickou odolností, nicméně pokud plánujete na desce krájet bez krájecí podložky nebo prkénka Vaše nože budou ve velmi krátké době potřebovat výměnu. Kamenné desky jsou také odolné proti působení horka není tedy potřeba používat pod hrnce podložky. Kamenné desky se vyrábí z velkého množství materiálů těžených po celém světě. V české republice je velmi známá Mrákotínská žula, ta se na kuchyňské desky kvůli své struktuře moc nepoužívá. Nejčastější materiály jsou: Žula, Mramor nebo například onyx. Kamenná deska je také každá unikát, dobré kuchyňské studio Vám nabídne možnost vzít Vás do skladu kamenů, kde si můžete vybrat kámen přímo pro Vaší realizaci. 

Výhody kamenných masivních desek

+ luxusní materiál

+ velký výběr materiálů, designů a struktur a opracování

+ mechanická a teplotní odolnost

+ každý kus je unikát

+ možnost spodní montáže dřezu a varné desky do roviny s pracovní deskou

Nevýhody masivních desek

- možné poškození kyselinami používanými v kuchyni (hlavně u mramoru)

- poréznost (horší údržba) 

V dalším článku o pracovních deskách si řekneme více o deskách z Technického kamene, keramice a novém materiálu zvaném fénix.