Lesklé kuchyně

Nejprve se pojďme podívat na možnosti materiálů. Lesklá dvířka jsou nejčastěji lesklé lamináty, lesklé folie, lesklé akryly a lesklé laky. Mezi méně časté materiály s lesklou povrchovou úpravou patří lesklá skleněná dvířka, nebo do lesku lakované dýhy a masivy.

Lesklé kuchyně jsou ve velké míře řazené spíše do moderních stylů. Rustikálně laděné kuchyně se v lesklém provedení vyrábí pouze výjimečně. Pokud tedy přemýšlíte o lesklé kuchyni, bude pravděpodobně Váš záměr pořídit si spíše moderní kuchyň.

Lesklé kuchyně se vyznačují velmi jednoduchou údržbou. Tím, že jsou lesklé kuchyně v převážné většině lakované, je povrch dvířek uzavřený právě povrchovou vrstvou laku a nezůstávají tak na povrchu póry, které zachytávají nečistoty. Takovou kuchyni tedy stačí otřít vlhkým hadrem, poté otřít do sucha a běžné mytí kuchyně je hotové. Nevýhodou lesklých kuchyní může být zachytávání otisků prstů, hlavně na tmavších dekorech. V dnešní době se ale i tato komplikace zdá být řešitelná, výrobci stále častěji používají speciální laky s oleofobní vrstvou odpuzující právě mastnoty a jiné nečistoty, které jsou na povrchu dvířek viditelné. Údržba lesklé kuchyně se tak stává stále jednodušší. Další obrovskou výhodou lesklých kuchyní je jejich odrazivost. Tedy schopnost odrážet světlo. Lesklé kuchyně se tak určitě hodí do menších prostor, ve kterých díky odrazu dosáhnete efektu většího prostoru, a pokud zvolíte světlý lesk, tak prostor i velmi provzdušníte a odlehčíte.

Pokud toužíte po lesklé kuchyni, určitě si ji nenechte rozmluvit. Je možné, že si budete muset oproti matné kuchyni lehce připlatit, ale získáte velmi krásnou kuchyň, která bude jednoduchá na údržbu a pokud zvolíte kvalitní materiál, nebude mít prakticky žádné nevýhody. V tomto případě doporučuji vyhnout se foliovaným a lakovaným foliovaným dvířkům, u kterých může hlavně v okolí trub a myček, kde na ně působí velké množství páry a tepla, docházek k odchlípnutí folie od podkladu dvířka a dvířka tak jsou kompletně znehodnocena. Vybírejte tedy hlavně z lesklých lakovaných, akrylátových nebo případně skleněných dvířek.

Výhody lesklých kuchyní

+ Jednoduchá údržba

+ Opticky zvětšují prostor

+ Velký výběr barev a materiálů

Nevýhody lesklých kuchyní

- Vyšší pořizovací cena

Matné kuchyně

V matných kuchyních máme mnohem větší výběr materiálů než u lesklých kuchyní. Matné kuchyně jsou nejčastěji vyvedeny v matných laminátech, matných fóliích, akrylech, dýhách, masivech, sklech, kamenných dýhách, keramických dýhách a spousty dalších materiálech. Mezi poslední novinky v matných kuchyních patří materiál Fénix. Fénix je materiál na bázi laminátu, který má ale speciální povrchovou nano úpravu, která vlivem působení tepla dokáže díky nanočásticím na povrchu dvířek opravit drobné škrábance. V praxi to tedy znamená, že pokud budou dvířka pokrytá drobnými škrábanci, vezmete fén a zahřejete dvířko, které se díky tomu samo opraví.

Matnou kuchyni často volí zákazníci i z důvodu ceny. Matné laminátové kuchyně jsou cenově výhodné, zároveň velmi jednoduché na údržbu a odolné proti mechanickému poškození. Velké oblíbenosti se poslední dobou těší lamináty s dekorem dřev, betonů a případnou reprodukcí dalších přírodních materiálů jako jsou například kameny. Tyto materiály jsou často použity v kombinaci s jiným dekorem, ať už v lesku nebo v matu, a tím nechají krásně vyniknout zajímavým a často velmi výrazným dekorům. U lesklých kuchyní jsme si říkali, že čím tmavší barva, tím může být náročnější na údržbu - to u matných kuchyní platí jenom z poloviny. Pokud si pořídíte tmavou kuchyni z nejlevnějšího laminátu, je možné, že při údržbě na ni lidově "necháte ruce". Pokud, ale vyberete matný tmavý materiál například lak, akryl nebo laminát z řady Fénix, případně laminát v dřevo nebo beton dekoru, určitě si údržbu vaší tmavé matné kuchyně velmi usnadníte. Dřevěné a betonové dekory nejsou úplně hladké, ale právě díky tomu se v nich některé drobné nečistoty ztratí. Při čištění těchto materiálů také můžete použít hrubší houbičku nebo utěrku z mikrovlákna, která se na laky a akryly nedoporučuje. Kvalitní matné laky a akryly jsou stejně jako ty lesklé opatřeny oleofobní vrstvou, která odpuzuje otisky prstů a ostatní nečistoty.

Matné kuchyně jsou také doménou rustikálního stylu, naprostá většina rustikálních kuchyní je vyvedena v matném provedení. Nejčastěji jsou rustikální kuchyně frézované MDF desky olakované matným lakem, masivní kuchyně, nebo foliované kuchyně. Stejně jako u lesklého provedení bych se vyhnul foliovaným kuchyním, které mohou být náchylné na teplo a vlhko. Teplo a vlhko může nenávratně poškodit foliovaná dvířka, která jsou po odchlípnutí folie neopravitelná.

Pokud tedy plánujete matnou kuchyni, určitě si se svým návrhářem projděte možnosti materiálů a povrchových úprav. Společně najdete tu nejlepší variantu právě pro Vás tak, aby Vám kuchyně sloužila dlouhá léta a byla po celou dobu krásná a jednoduchá na údržbu.

Výhody matných kuchyní

+ Cenová dostupnost

+ Luxusní sametový vzhled

+ Velký výběr barev a matriálů

Nevýhody matných kuchyní

- Tmavé matné kuchyně mohou zmenšovat prostor