Kuchyně s ostrůvkem

Proč zvolit kuchyni s ostrůvkem?

Kuchyně s ostrůvkem nabízejí dodatečný pracovní a úložný prostor. Ostrůvek může sloužit jako stůl na přípravu jídla, místo pro snídaně, nebo dokonce jako prostor pro posezení s hosty. Tato varianta umožňuje pracovat v kuchyni více lidem najednou a vytváří centrální bod prostoru.

Jak plánovat kuchyni s ostrůvkem?

Při plánování kuchyně s ostrůvkem je důležité zohlednit dostupný prostor. Ostrůvek by měl být umístěn tak, aby umožňoval snadný pohyb v kuchyni. Zvolte vhodné materiály pro povrch ostrůvku a zvažte jeho funkčnost, například zda bude obsahovat dřez nebo sporák. Vhodná varianta je taková, aby bylo na ostrůvku dostatek prostoru. Dnes je kuchyňský ostrůvek velmi moderní, ale ne vždy je vhodné ostrůvek v kuchyni umístit. Pokud nemáte dostatek prostoru na ostrůvek o hloubce alespoň osmdesát centimetrů raději ostrůvek do prostoru „netlačte“.

Tip pro kuchyni s ostrůvkem

Pokud plánujete kuchyni s ostrůvkem, na kterém budou osazeny funkční prvky jako je dřez nebo varná deska, myslete na volnou pracovní plochu, která by měla vzniknout kolem dřezu nebo varné desky.

Kuchyně bez ostrůvku

Proč zvolit kuchyni bez ostrůvku?

Kuchyně bez ostrůvku jsou ideální pro ty, kteří preferují otevřený koncept, ne každý prostor je také vhodný pro kuchyni s ostrůvkem. Bez ostrůvku může mít kuchyně vzdušný a prostorný vzhled. Tato varianta je vhodná zejména pro menší kuchyně, kde je důležité využít každý centimetr prostoru.

Jak plánovat kuchyni bez ostrůvku?

Při plánování kuchyně bez ostrůvku je klíčové zaměřit se na optimální rozložení kuchyňských prvků, jako je dřez, varná deska a pracovní plocha. Dbejte na dostatečné úložné prostory a umístění spotřebičů pro pohodlnou a efektivní práci v kuchyni. Důležité je také pamatovat na správný postup při přípravě jídla. Tzv. kuchyňský trojúhelník se při plánování rovné kuchyně dodržuje hůře a je tak potřeba vše pečlivě naplánovat a klidně si i několikrát vyzkoušet jak se vám v kuchyni bude pracovat.

Tip pro kuchyni bez ostrůvku.

Kuchyně bez ostrůvku jsou náročnější na plánování prostoru tak aby byl dostatečně a účelně využitý. Už při plánování kuchyně si zkuste rozvrhnout, jak budete v kuchyni pracovat a kam budete ukládat nádobí a kde budete skladovat potraviny.

Výběr mezi kuchyní s ostrůvkem a bez něj závisí hlavně na vašich prostorových možnostech, pak také na vašich individuálních potřebách, preferencích a celkovém designu domova. Oba koncepty nabízejí výhody a možnosti, a s našimi radami budete schopni plánovat kuchyni, která bude odpovídat vašim očekáváným a potřebám.