Důležitá informace je, zdali stavíte nebo rekonstruujete? Pokud stavíte a jste ve fázi projektu, dle mého je nejlepší zajít za Vašim plánovaným dodavatelem kuchyně již nyní. Pokud rekonstruujete, je Vaše situace dost odlišná. Také záleží na rozsahu Vaší plánové rekonstrukce. Podrobněji se na obě varianty podíváme níže.

Rekonstrukce kuchyně.

Na začátek bych rozdělil rekonstrukce na tři typy. První je kompletní rekonstrukce, kde se budou měnit podlahy, dělat omítky, voda a elektro instalace. Tato varianta je samozřejmě časově i finančně náročnější. Osobně bych řekl, že výsledky zdařené rekonstrukce se poté vyrovnají novostavbě domu nebo bytu. (Tady mluvím ze své nedávné osobní zkušenosti, kdy jsem se rozhodl rekonstruovat cihlový byt z meziválečného období a po dokončení je byt jako nově postavený). Druhá je možnost výměny kuchyňské linky, drobné změny v elektro a vodo instalaci. V takovém případě zůstávají konstrukce stěn a podlah beze změny a maximálně se přesunou zásuvky nebo přívody vody a odpadů a odstraní se stávající, nejčastěji keramické obklady. Jako třetí typ rekonstrukce bych označil pouze výměnu kuchyně. V tomto případě zůstává vše při starém a pouze se vymění nábytek a spotřebiče. Tato varianta je sice nejjednodušší, co se týče stavebních prací, ale bývá nejnáročnější co se týče kuchyně, a to z důvodu nutnosti nachystat kuchyni přesně podle původních rozvodů vody a elektřiny. Zároveň výsledek bude nejméně viditelný.

Plánuji kompletní rekonstrukci.

Pokud plánujete kompletní rekonstrukci, je nejlepší se u vašeho dodavatele zastavit již ve chvíli plánování rekonstrukce. V tuto chvíli je totiž možné ovlivnit mnoho věcí, které zdánlivě nemají s kuchyní nic společného. Jako příklad by se dalo uvést plánované podlahové topení. Přesunutí nosných i nenosných stěn, příček atd. Zároveň Vám kvalitní kuchyňské studio nebo jiný dodavatel kuchyňského setu může pomoci s návrhem celého bytu (pokud se rekonstrukce týká více místností nebo dokonce celého bytu).

Plánuji rekonstrukci kuchyně.

V případě, že plánujete rekonstrukci kuchyně jako místnosti, je důležité přijít za Vašim dodavatelem kuchyně již v době záměru. Opět Vám odborník v oblasti designu a ergonomie může poskytnout velmi dobré a cenné rady.

Zároveň Vám kvalitní dodavatel nábytku nachystá technické výkresy k elektro, vodo a případě plyno instalaci. Stejně tak Vám poradí, na co si při rekonstrukci dát pozor anebo doporučí firmu, případně řemeslníka pro Vaši rekonstrukci. Návrháři a dodavatelé kuchyní chtějí pracovat pouze s kvalitními řemeslníky, a tudíž může být pro Vás tato informace velmi cenná, pokud vlastního řemeslníka nemáte.

Plánuji pouze výměnu kuchyňské linky.

Pokud nemůžete nebo nechcete hýbat s instalacemi kuchyně, pak je nutné počítat s tím, že většina kuchyňských studií dodává kuchyně v rozmezí dvou až čtyř měsíců. Kvalitní dodavatel kuchyně Vám také nabídne možnost domluvit si pevný termín montáže nové kuchyně. Díky tomu můžete do poslední chvíle používat stávající kuchyni. Výměna pouze kuchyňské linky je nejméně cenově a časově náročná.

Plánuji stavět.

Pokud plánujete stavět, je nejlepší chvíle na projektování (plánování) kuchyně těsně před posledními úpravami projektu Vašeho bydlení. Mnohokrát jsem se setkal se zákazníky, kteří přišli, že mají hotovou hrubou stavbu, objednaná okna, dveře a další věci, ale právě tyto objednané komponenty se rozcházely s představami o zákazníkově vysněné kuchyni. Najednou jsme při plánování kuchyně zjistili, že by zákazníci chtěli malé průhledové okno mezi linkou a horními skříněmi. Nebo chtějí protažení pracovní do okna místo parapetu a podobně. Tyto věci se ve fázi hrubé stavby stále dají vyřešit, ale bude to stát nějaké peníze navíc, které Vám při dokončování stavby a vybavování bydlení budou chybět. Proto je dobré přijít zavčas a tím tak předejít těmto nepříjemnostem.

Pokud tedy plánujete stavět, a máte již hotový projekt, určitě si domluvte schůzku s Vaším dodavatelem kuchyně a domluvte se na všem potřebném. Každý dobrý návrhář Vám navíc může pomoci i s dalšími věcmi a ušetřit Vám případné komplikace. Instalační plány pro instalaci vody, elektřiny, případně plynu jsou potom u kvalitního dodavatele samozřejmostí. Dobré kuchyňské studio, architekt nebo designér Vám také nabídne pomoc při řešení celkového pojetí Vašeho bydlení.