Zařizování kuchyně při rekonstrukci

Pokud plánujete rekonstrukci stávající kuchyně, je důležité začít s plánováním včas. Zvažte následující body před zahájením projektu:

Analýza současného prostoru:

Nejdříve zhodnoťte současný stav vaší kuchyně. Co vám v ní vyhovuje a co byste chtěli změnit? Zaznamenejte si své požadavky a přání týkající se uspořádání, úložného prostoru, spotřebičů apod. Pokud plánujete rekonstrukci prostoru, rozhodně je lepší variantou vzít rekonstrukci tak říkajíc víc z gruntu, tedy neměnit jenom kuchyni, ale investovat více a změnit třeba podlahu a udělat nové instalace.

Finanční plánování:

Určete si rozpočet na rekonstrukci kuchyně. Stanovte si, kolik peněz jste ochotni do projektu investovat. Tím si vytvoříte vodítko při výběru materiálů, spotřebičů a dalších prvků. Zároveň se nebojte rozpočet sdělit lidem se kterými budete kuchyni navrhovat. Pomohou vám tak vybrat nejlepší varianty právě pro vás.

Výběr vhodného kuchyňského studia:

Pro optimální výsledek je vhodné navštívit kuchyňské studio a konzultovat své plány s odborníky. V blízkosti vašeho bydliště určitě najdete několik kvalitních kuchyňských studií, která vám mohou pomoci s navrhováním kuchyně na míru. Pokud hledáte kvalitní kuchyni a dobře odvedenou práci určitě se vyplatí za dobrým kuchyňským studiem zajet i větší vzdálenost. Ve větších městech bývá více studií a ty se tak musí více snažit v konkurenčním boji a díky blízké konkurenci tak nabízí kvalitnější služby.

Návrh a design:

Spolupracujte s odborníky z kuchyňského studia na vytvoření návrhu kuchyně, který bude odpovídat vašim požadavkům a estetickým preferencím. V této fázi je také důležité zvážit vhodné styly kuchyně, jako jsou moderní či rustikální, ale je také důležité zvážit rozmístění kuchyně. Bude vaše kuchyně s ostrůvkem, kuchyně do L nebo rovná kuchyně? Vždy se zajímejte o záruky na kování, materiál a případné spotřebiče.

Plánování stavebních úprav:

Pokud je součástí rekonstrukce i stavební zásah, například přesunutí stěn, změna instalací, výměna podlahy a podobně, je důležité včas plánovat a koordinovat tyto úpravy s odborníky. V tomto případě je spolupráce s architektem nebo stavebním týmem nezbytná. Opravdu dobrá kuchyňská studia vám doporučí prověřené řemeslníky, kteří práci odvedou, jak mají a komunikují přímo s kuchyňským studiem. Detaily stavby tak vyřeší za Vás.

Plánování kuchyně do novostavby

Plánování kuchyně do novostavby má vlastní specifika. Při stavbě nového domu je ideální začít plánovat kuchyni již při návrhu v architektonickém projektu nebo prvotní studii domu. Zde jsou některé důležité body, na které je třeba se zaměřit:

Spolupráce s architektem:

Včasná spolupráce s architektem nebo designerem umožní začlenit kuchyň jako důležitou součást interiéru. Architekt může navrhnout prostorové uspořádání a optimální umístění kuchyňské linky, aby vyhovovalo vašim potřebám. Pokud neřešíte interiéry s architektem nebo designerem, stavte se v kuchyňském studiu, kde s vámi odborníci na kuchyně návrh sestaví a dají vám podklady v podobě instalačních plánů a doporučení pro stavbu. Nemusíte se tak bát, že vaše vysněná kuchyně nebude do nového domu pasovat.

Plánování rozvodů a elektřiny:

Při novostavbě je možné snadněji plánovat elektroinstalaci a rozvody potřebné pro kuchyňské spotřebiče. Je dobré projednat tyto detaily s elektrikářem a dodavatelem energie, abyste zajistili dostatečnou kapacitu a funkčnost. Pokud máte kuchyni domluvenou v kuchyňském studiu vyžádejte si instalační plány, které vám nachystají a jenom je předáte řemeslníkům na stavbě.

Výběr kvalitních materiálů:

Při plánování kuchyně do novostavby máte větší volnost výběru materiálů. Například italské kuchyně jsou známé svou kvalitou a designem, ale můžete zvolit i jiné styly, jako jsou moderní nebo rustikální kuchyně. Výběr kvalitních materiálů je však klíčový pro dlouhodobou odolnost a celkový dojem z kuchyně.

Funkčnost a ergonomie:

Při navrhování kuchyně do novostavby je možné přizpůsobit uspořádání tak, aby bylo co nejefektivnější a nejergonomičtější. Zvažte praktické aspekty, jako je umístění dřezu, sporáku, lednice a úložného prostoru. Kuchyně s ostrůvkem jsou stále oblíbenější volbou, která nabízí přidaný prostor a stylový prvek. Ne do všech prostorů se však kuchyně s ostrůvkem hodí. Architekt, designer případně odborník ze studia vám může poradit i jiná řešení, pokud nemáte prostor na kuchyni s ostrůvkem může pro vás být vhodnou volnou kuchyně do tvaru L případně, lineární kuchyně. V takovém případě rozhodně diskutujte o možnostech a vyslechněte si rady odborníků.

Závěr

Nebuďte překvapeni, pokud proces plánování kuchyně zabere nějaký čas. Je důležité jej neuspěchat a věnovat řešení návrhu dostatek času, promýšlení a konzultací s odborníky. Navštívit kuchyňské studio a nechat si kuchyni navrhnout odborníky vám poskytne výhody jako profesionální poradenství, možnost vidět ukázky materiálů a návrhů a získat inspiraci. Pokud se kuchyni rozhodnete realizovat v kuchyňském studiu získáte hned několik výhod, které jinde nemusíte získat, například záruku na nábytek, velký výběr materiálů, profesionální personál a ukázku kuchyní na showroomu. Již před zakoupením kuchyně tak víte, jaké zpracování a materiály kuchyňská studia nabízí.

Ať už plánujete rekonstrukci kuchyně nebo její zařízení v novostavbě, včasné plánování je klíčové. Ujasněte si své požadavky, stanovte rozpočet a vyhledejte odborníky, kteří vám pomohou s realizací vašich kuchyňských snů.