Kuchyně jako centrum domova si zaslouží pozornost, když jde o design. Letošní rok přináší do popředí inspiraci z přírodních prvků, zejména z kamene. Kamenné efekty se stávají stěžejním prvkem moderních kuchyní, přičemž se zaměřují nejen na samotné materiály, ale také na designové prvky, které přinášejí do prostoru eleganci a autentičnost.

Inspirace z přírody

Kamenné prvky v kuchyni nabízejí spojení s přírodou, což je v dnešní době stále více ceněné. Designéři se nechávají inspirovat různými druhy kamene, jako je mramor, žula nebo vápenec, a přenášejí jejich textury a vzory do interiéru kuchyně. Tím se vytváří prostor, který působí přirozeně a harmonicky.

Textura a vzory

Jedním z klíčových prvků designu kamenem inspirovaných kuchyní jsou textury a vzory. Mramorové, žulové nebo terazzo efekty dodávají povrchům hloubku a zajímavost. Nejde pouze o vizuální dojem, ale i o hmatovou zkušenost, která přináší do kuchyně další dimenzi. Ruku v ruce s tím jdou také nové materiály. Z naší nabídky můžeme jmenovat například materiál Mathera, který v povrchové úpravě kombinuje minerální a kovové částice a díky tomu jsou dekory a textury přírodních materiálů ještě věrnější. Například dekor břidlice Nero Grigio (na obrázku níže) je naprosto dokonalý.

Barevná paleta

Kamenem inspirované kuchyně se často drží přírodní barevné palety. Od neutrálních odstínů, jako je bílá, šedá a béžová, až po teplé tóny hnědé a zemité barvy, všechny tyto barvy připomínají přírodní kameny a harmonizují s okolním prostředím. Díky tomu se tyto materiály a dekory krásně kombinují s barevnými dvířky nebo s dekory dřeva.

Pracovní desky a dvířka

Kamenem inspirované efekty je možné použít jak na pracovních deskách, tak na dvířkách. Zejména použití na dvířkách je v našich končinách málo známé, ale čím více jižněji v Evropě jdete tím více odvahy designéři mají a tím více kamenných dekorů najdete i na dvířkách. Pracovní desky z quartzu nebo keramiky nabízejí odolnost a eleganci, zatímco dvířka s laminátovým nebo melaminovým povrchem přinášejí do kuchyně styl a trvanlivost. Zároveň jsou tyto materiály velmi jednoduché na údržbu.

Designové detaily

Kromě samotných pracovních desek a dvířek se kamenem inspirovaný design projevuje i v dalších designových detailech. Možnosti jsou neomezené, od obkladů a podlah až po doplňky a dekorativní prvky, které dokreslují celkový vzhled kuchyně.

Kombinace s dalšími materiály

Kamenem inspirovaný dekor v kuchyni se skvěle kombinuje s dalšími materiály, jako je dřevo, sklo nebo kov. Tyto kombinace vytvářejí zajímavé kontrasty a dodávají kuchyni jedinečný charakter. Nebojte se experimentovat, ale zároveň pokud chcete vytvořit prostor, který bude útulný, ve kterém se vám bude dobře vařit, stolovat a žít určitě oslovte odborníky ať už z kuchyňského studia nebo designéra, který vás volbou materiálů provede.

Tip designéra:

Pokud plánujete kamenné efekty ve vaší kuchyni využít, rozhodněte se pro jeden výraznější dekor a toho se držte. Zkombinujte jej třeba s barvou nebo dekorem dřeva. Pokud budete kombinovat dva druhy mramoru, nebude tato kombinace vypadat příliš dobře.

Závěr

Design kamenem inspirovaných kuchyní nabízí široké možnosti pro vytvoření prostoru, který je nejen esteticky přitažlivý, ale také funkční a pohodlný. Díky inspiraci z přírody, texturám, vzorům a barevné paletě lze vytvořit kuchyni, která osloví každého, kdo ocení eleganci a autentičnost. Taková kuchyně se stane nejen místem vaření, ale i místem, kde se rodina a přátelé rádi setkávají a tráví společné chvíle.