Chlazené vinotéky

Chlazené vinotéky jsou velmi populární řešení pro uchování vína. Tyto vinotéky jsou navrženy tak, aby udržovaly stálou teplotu a vlhkost, což je důležité pro uchování kvality a chuti vína. Chlazené vinotéky jsou obvykle vestavěné nebo volně stojící a mohou být umístěny v různých částech kuchyně. Mezi jejich výhody patří přesná teplotní kontrola a ochrana před světlem, které mohou mít negativní vliv na víno. Nevýhodou může být vyšší pořizovací cena a zároveň je potřeba na umístění chlazené vinotéky myslet již při plánování kuchyně, kdy je potřeba naplánovat připojení k elektrické energii.

Nechlazené vinotéky

Nechlazené vinotéky jsou další možností pro skladování lahví s vínem. Tyto vinotéky jsou obvykle otevřené skříňky nebo držáky na víno. Mohou být velmi zajímavě designově pojaté a tvořit i výrazný prvek ve vaší nové kuchyni. Mezi výhody patří nízká pořizovací cena, snadná instalace, prakticky nulové náklady na provoz a jednoduchá údržba. Nevýhodou je, že nemají žádnou teplotní kontrolu a víno tak může být vystaveno nevhodným teplotám a vlhkosti.

Jak vybírat?

Při výběru vinotéky je důležité zohlednit několik faktorů. Patří mezi ně množství vína, které chcete uchovávat, typ vína, který bude skladován, a umístění vinotéky v kuchyni. Pokud máte rádi různé druhy vína, měli byste zvážit vinotéku s více zónami teplot, aby bylo možné uchovávat různé druhy vína při optimální teplotě. Pokud máte malou kuchyni, zvažte menší volně stojící vinotéky nebo vestavěné vinotéky. Pokud máte rádi vína s korkovými uzávěry, měli byste zvážit vinotéku s horizontálním ukládáním láhví, aby se korky udržely vlhké.

Výběr správné vinotéky pro vaši kuchyni může být náročný proces, pokud řešíte kuchyni v kuchyňském studiu, návrhář a prodejce vám určitě s výběrem vinotéky poradí. Rozhodně se o této možnosti pobavte a sdělte i prodejci jaké víno máte rádi a jakou máte spotřebu. I tyto informace mohou pomoci správnému výběru vaší nové vinotéky. Zvažte také své priority, jako je počet láhví, typy vína a umístění v kuchyni, abyste našli vinotéku, která splňuje vaše očekávání a požadavky.

Vestavná nebo volněstojící?

Vestavěné vinotéky jsou skvělým řešením pro ty, kteří chtějí mít svou sbírku vín umístěnou v kuchyni, ale chtějí minimalizovat prostor. Tyto vinotéky jsou navrženy tak, aby se snadno integrovaly do kuchyňského nábytku a jsou dostání v několika možnostech velikostí možnostech vestavby ať už do vysokých skříní nebo pod pracovní desku. Pamatujte na to, že vestavná vinotéka může být dražší než volně stojící vinotéky.

Volně stojící vinotéky jsou ideální pro ty, kteří potřebují více prostoru na víno – v takovém případě je možné zvolit velké volněstojící vinotéky. Případně pokud nepotřebujete místo na více jak deset lahví, můžete naopak použít malé vinotéky, které se vejdou i do úzkého prostoru. Tyto vinotéky jsou pak obvykle menší než vestavěné, ale stále nabízejí dostatek úložného prostoru pro více láhví. Pokud hledáte vinotéku s menší kapacitou, nebo pokud nemáte dostatek místa pro vestavěnou vinotéku, pak jsou úzké volně stojící vinotéky skvělou volbou.

V případě, že přemýšlíte o pořízení vinotéky, nezapomeňte zohlednit i další faktory jako je cena, údržba a energetická náročnost. Rozhodnutí o koupi vinotéky je důležitým krokem v péči o vaše oblíbené víno, proto pečlivě zvažte vaše možnosti a vyberte vinotéku, která splní vaše požadavky a bude se hodit do vaší kuchyně.

Výběr správné vinotéky může být náročný, ale když zvážíte všechny faktory nebo si v ideálním případě necháte poradit a získáte tak náležité informace, můžete najít perfektní řešení pro vaše potřeby. Vinotéka vám poskytne nejen praktické úložné řešení, ale také estetický prvek do vaší kuchyně, který se postará o vaše oblíbené víno.