Plynové varné desky

Pokud máte ve svém obydlí zavedený plyn, je pro vás volba plynové varné desky logicky na prvním místě. Vaření na plynu je efektivní a má mnoho výhod. Mezi největší patří rychlost ohřevu a rychlé reakce na regulaci výkonu (plamene). Často se můžeme setkat v receptech se slovy “vaříme na mírném ohni”- toto spojení vychází přímo z užívání plynové varné desky. Nové plynové varné desky mají celou škálu designů a značný rozsah využití. Rošty se v současné době nejčastěji vyrábí z masivní litiny, u samotné desky máme na výběr z více materiálů - můžete mít varné desky z nerezu, smaltované varné desky, desky z galvanizovaného kovu anebo skleněné varné panely. Možnosti provedení, barev a tvarů jsou také dnes mnohem rozsáhlejší než dříve. Milovníci nejen asijské kuchyně si mohou pořídit takzvaný WOK hořák, který kombinuje hned tři velikosti plamene a má tak až třikrát větší výkon než běžné velké hořáky.  Plynová varná deska je jasnou volbou do bytů, kde je zavedený plyn a kde není možné zajistit třífázové napětí 400 V (na plynovou varnou desku postačí 230 V)

Výhody plynových varných desek

+ rychlý ohřev

+ rychlé reakce na změnu výkonu

+ není potřeba speciálního nádobí

Nevýhody plynových varných desek

- Složitější na údržbu

-Umístění odsavače dle normy

Elektrické varné desky

Elektrických varných desek existuje několik druhů, mezi dnes nejpoužívanější se řadí sklokeramické a indukční varné desky. Dříve se hojně používaly i litinové varné plotýnky nebo spirálová plotýnka, nicméně tyto jsou dnes minimálně využívanou volbou, z toho důvodu se jim v dnešním článku nebudeme věnovat.

Sklokeramická varná deska

Sklokeramické varné desky dnes zažívají lehký ústup. Mezi největší výhody oproti plynové varné desce patří jednoduchá údržba. Přece jenom se jedná o hladké sklo, které se udržuje lépe, než plynové hořáky plné záhybů. Sklokeramická varná deska má veškerou technologii, stejně jako deska indukční, skrytou pod vrchním krycím sklem. Další podobnost s indukční varnou deskou je připojení na 400 V. To je výčet shodných vlastností sklokeramických a indukčních desek. Sklokeramické desky, nebo také někdy zvané High-light desky, jsou založené na technologii topných spirál ukrytých pod sklem, přes které prochází tepelné záření a zahřívá tak dno hrnce. Z toho důvodu musí být desky vyrobené z průsvitného a zároveň teplem minimálně roztažného materiálu. Nevýhodou sklokeramických varných desek je zahřívání prvně skleněné desky a až poté dna hrnce, což činí povrch desky značně rozpálený a pokud při vaření dojde k přetečení, velmi často dochází k připečení vařeného pokrmu/obsahu hrnce k varné desce a je náročnější připáleniny z povrchu varné desky odstranit. Díky rozehřátí varné desky narážíme na další nevýhodu – chceme-li snížit výkon, nedochází ke změně výkonu tak rychle, jak u plynové desky, či indukce.

Výhody sklokeramických varných desek

+ oproti plynu jednoduchá údržba

+ vhodné pro všechny typy varného nádobí

Nevýhody sklokeramických varných desek

- Pomalá reakce na změny výkonu  

- Připečení přetečeného pokrmu

Indukční varné desky

Tento typ varných desek patří k nejpopulárnějším vůbec. Indukční varná deska kombinuje výhody plynových varných desek s výhodami sklokeramických varných desek, a její nevýhody eliminuje na minimum. Obrovskou výhodou indukčních varných desek je rychlost ohřevu, moderní indukční varné desky dokáží ohřát dva litry vody za cca čtyři minuty, což je činí dokonce rychlejší než většina rychlovarných konvic. Další výhodou je pak využití prakticky veškeré energie právě na vaření. Indukční varná deska pracuje na jiném principu než sklokeramická varná deska. Pod skleněnou deskou je ukryto takzvané indukční hnízdo, které ale negeneruje teplo, ale emituje indukční vlny. Ty poté „rozechvívají” molekuly v železném dně nádoby a ta se díky tomuto zahřívá. Z toho plyne, že indukční varná deska potřebuje speciální nádobí, které je určené na indukční varné desky. Zároveň tím, že nezahřívá sklo, tak i při přetečení vařeného pokrmu nedochází k připálení a je možné je ihned setřít.

Moderní indukční varné desky také dokáží díky přednastaveným programům dosáhnout skvělých výsledků při smažení, nebo dokonce jsou schopny uvařit kilo zeleniny v pěti centilitrech vody. Samozřejmě indukční varné desky disponují spoustou dalších funkcionalit, jako například ochrana proti přetečení vařené tekutiny a podobně.

Výhody indukčních varných desek

+ rychlost ohřevu

+ rychlost regulace výkonu varné desky

+ Jednoduchá údržba

Nevýhody indukční varné desky

- Nádobí na indukční varné desky

Závěrem bych dal jedno doporučení. Pokud máte v bytě zavedený plyn a nemáte připojení na 400 V, určitě doporučuji využít plynovou varnou desku. Varné desky na elektřinu je vždy lepší a doporučené připojovat právě na 400 V. Moje osobní preference je indukční varná deska, protože je rychlá na ohřev, dobře reaguje na výkonové úpravy a je nenáročná na údržbu. V článku jsme se také nebavili o různých kombinacích, ať už indukční a sklokeramické desky, nebo plynovo - elektrické varné desky. Těmto kombinacích bych se doporučoval vyhnout, kombinují se tak dvě nesourodé technologie a varné desky jsou pak zbytečně drahé.