Při plánování nové kuchyně je důležité zaměřit se na každý detail, včetně správné volby kuchyňské baterie. Existuje několik různých typů kuchyňských baterií, které můžete zvážit. V tomto článku si přiblížíme jednotlivé druhy kuchyňských baterií, jejich výhody a nevýhody a poskytneme vám tipy, které vám pomohou vybrat tu správnou kuchyňskou baterii pro váš nový kuchyňský prostor.

Klasická kuchyňská baterie:

Kuchyňská baterie bez vytahovací koncovky je klasickým modelem s jedním výtokem zvaným perlátor. Tyto baterie nabízejí jednoduchost a minimalistický design. Jsou snadno instalovatelné a méně náchylné k opotřebení nebo únikům vody, protože nemají pohyblivé části. Jednou z nevýhod je, že nemáte možnost zaměřit proud vody přesně na určité místo a nejsou tak vhodné pro úkony, které vyžadují větší flexibilitu. Tyto baterie se vyrábí ve velkém množství barev, stylů a velikostí. Zároveň, pokud nevyberete designovou variantu bývají také cenově nejdostupnější.

Kuchyňská baterie s vytahovací koncovkou:

Kuchyňská baterie s vytahovací koncovkou je vybavena hadicí nebo výsuvným ramenem, které vám umožňuje snadno manipulovat s vodou. Tento typ baterie je praktický, protože můžete jednoduše vytáhnout koncovku a zamířit vodu přesně tam, kam potřebujete. Tato funkcionalita je praktická při mytí většího nádobí nebo plnění velkých nádob mimo dřez. Nevýhodou je, že baterie s vytahovací koncovkou obvykle vyžaduje více prostoru na instalaci a může být náchylnější k opotřebení. Pokud, ale vyberete kvalitní baterii od renomovaného výrobce, většího opotřebení nebo náchylnosti na únik vody se bát nemusíte. Zde je také velký rozdíl mezi baterií s vytahovací koncovkou se s prškou, často v tomto ohledu dochází k záměně. Na baterii se sprškou se podíváme níže.

Kuchyňská baterie se sprškou:

Kuchyňská baterie se sprškou je vybavena výsuvnou hadicí s nastavitelným proudem vody. Tento typ baterie kombinuje výhody baterie s vytahovací koncovkou a baterie s přepínáním sprcha/proud. Můžete mít vodní proud přesně tam, kde ho potřebujete, a zároveň využít funkci sprchy pro jednoduché oplachování nádobí, plnění hrnců nebo třeba oplachování ovoce a zeleniny. Tyto baterie jsou vhodné kombinovat s dřezem s menší vaničkou právě na čistění ovoce a zeleniny, případně pořídit speciální misku do dřezu k tomuto určenou. Nevýhodou může být vyšší cena těchto baterií a potřeba většího prostoru pro instalaci. 

Speciální kuchyňské baterie:

Zde můžeme zmínit baterie, které umí „vyrábět“ bublinkovou vodu (sodovku), chladit vodu, vařit vodu (tedy pouštět vodu o teplotě až 100 °C) případně dvoucestné baterie, které nám vyřeší problém, kdy máte například vodu z vodovodního řadu a k tomu vodu ze studny. Obě vody mají pak vlastní vodovodní „cestu“ aby se obě vody nesmíchaly. Tím pádem nemusíte mít dvě baterie a můžete mít dvě různé vody. Stejný systém se dá použít i pro vodu filtrovanou.

Při výběru správné kuchyňské baterie je důležité zvážit několik faktorů:

Funkčnost:

Zamyslete se, jakým způsobem budete baterii nejčastěji používat. Pokud často myjete nádobí nebo potřebujete mít přesnou kontrolu nad proudem vody, baterie s vytahovací koncovkou nebo se sprškou může být ideální volbou.

Prostor:

Mějte na paměti prostor, který máte k dispozici pro instalaci baterie. Pokud máte omezený prostor, může být vhodnější volbou baterie bez vytahovací koncovky. Dávejte také pozor na výšku baterie, pokud máte nízko horní skříně kuchyně, nebo se vám líbí vysoké baterie, pohlídejte si, aby se Vám baterie pod horní skříně vešla. Určitě se poraďte s dodavatelem kuchyně. V kuchyňských studiích vám školený personál poradí, na co si dát při výběru pozor a s výběrem vám pomohou, tak aby baterie splňovala vaše požadavky.

Estetika:

Zvažte, jaký styl a design baterie odpovídá vašemu vkusu a celkovému vzhledu vaší kuchyně. Pamatujte, že tmavé baterie budou náročnější na údržbu, a naopak baterie s nástřikem jsou jednoduché na údržbu, ale pokud použijete abrazivní čistící prostředky můžete nástřik poškodit.

Doporučujeme vám vyhledat odborné poradenství v kuchyňském studiu. Kvalifikovaní profesionálové vám mohou poskytnout konkrétní informace o jednotlivých typech baterií, poradit vám s výběrem a přizpůsobit ho vašim potřebám a představám. Navíc vám mohou ukázat různé modely baterií naživo, abyste si mohli udělat lepší představu o jejich funkcionalitě a vzhledu.

Pamatujte si, že správná volba kuchyňské baterie může přinést praktičnost, komfort a estetickou hodnotu do vaší kuchyně. Nechte se inspirovat a poradit od odborníků, kteří vám pomohou najít tu správnou kuchyňskou baterii pro váš nový kuchyňský prostor.