Podle čeho vybírat spotřebiče?

Většina z nás vybírá spotřebiče podle značky, a to buď podle osobních preferencí a zkušeností, uživatelských recenzí, nebo podle doporučení přátel či rodiny. Značka ovšem nemusí být to nejdůležitější, co by nás na spotřebičích mělo zajímat. V dnešní době se často setkáváme s tím, že se jeden výrobek prodává pod více značkami, má jen lehce pozměněný design a jiné logo. Z tohoto důvodu bych doporučil nedívat se na značku spotřebičů jako takovou, ale rozhodovat se podle funkcí, které od spotřebičů požadujete, rozsahu záruky, dostupnosti servisu a v neposlední řadě designu. Vaše nové spotřebiče by se Vám měly líbit, měly by být sladěné s kuchyní, a hlavně by měly mít funkce, které skutečně potřebujete a využijete.

Funkce

Jednou z prvních věcí, podle které se budete rozhodovat o nových spotřebičích, by měla být funkčnost. Moderní spotřebiče nabízejí spoustu vychytávek, o kterých si naši rodiče mohli nechat jenom zdát. Například dnešní trouby klasické velikosti mohou mít v sobě zabudovaný konvektomat – tedy plnohodnotné vaření v páře jako v profesionální kuchyni. Vybírejte však spotřebiče i podle toho, jaké funkce opravdu využijete. Je zbytečné pořizovat si troubu s parním generátorem, připojením na vodu a odpad, pokud v ní jednou za týden upečete mraženou pizzu. Takový výběr Vám pak může nákup spotřebičů zbytečně prodražit.

Pokud jste se rozhodli vybrat si spotřebiče společně s kuchyní, v kvalitním kuchyňském studiu jsou návrháři pravidelně školeni na sortiment spotřebičů, který nabízí, a mají tak aktuální informace o nových modelech a jejich funkčnosti. Návrhář s Vámi projde Vaše požadavky a styl Vašeho vaření a nabídne Vám možnosti, ze kterých si poté vyberete tu, která Vám sedí nejlépe jak funkčně, tak i cenově

Design

Hodně z nás se rozhoduje spíše podle vzhledu spotřebičů než jejich funkčnosti. Dnešní uspěchaná dobra nahrává roznáškovým službám s hotovými jídly a vestavné spotřebiče jako je trouba, mikrovlnka a varná deska jsou v kuchyni tedy méně a méně využívané. O to více se klade důraz na jejich vzhled.

Na trhu dnes najdeme celou řadu designových spotřebičů. Jako příklad můžeme zmínit spotřebiče laděné do retro designu, tak aby pasovaly do rustikálních kuchyní. Tyto spotřebiče samozřejmě zvládnou všechny moderní funkce vaření, pouze je výrobci oblékli do líbivého retro “kabátku”.

Dalším velkým trendem jsou jednobarevné spotřebiče, kde například učení Feng-shui říká, že spotřebiče v kuchyni by měly mít bílou barvu. I toho jsou si výrobci spotřebičů vědomi a na trhu tak lze nalézt celou plejádu designových řad v bílém nebo naopak celo černém provedení.

Cena

Pro mnoho zákazníků je rozhodujícím faktorem při pořizování nových spotřebičů také cena. Cena kompletní sady spotřebičů do kuchyně se může pohybovat od cca šedesáti tisíc korun až po řádově statisíce, ale můžeme se blížit i milionu. Samozřejmě záleží na preferencích zákazníka a jeho možnostech. Některé značky na českém trhu nabízí i splátkové kalendáře rozložené do několika let a v průběhu splátek nabízí tovární záruku na veškeré zakoupené spotřebiče. Jak jsme si vysvětlili výše, je velmi důležité, jakým způsobem máte v plánu spotřebiče využívat. Ruku v ruce s rostoucí cenou roste i kvalita výrobku a jeho technologická vyspělost.

Značka

Na českém trhu najdete spoustu značek spotřebičů, a ještě více jejich prodejců. Pokud vybíráte spotřebiče podle značky, ať už máte se značkou osobní zkušenosti, nebo se Vám líbí design, vždy dbejte na to, aby měla značka zastoupení na českém trhu. Hlavně aby ve Vašem okolí měla značka servisní středisko, nebo alespoň smluvního partnera pro záruční a pozáruční servis. Se záručním servisem si není třeba příliš lámat hlavu, protože servis i dopravu platí výrobce, ale v případě pozáruční opravy spotřebiče se Vám může cestovné od servisu k Vám značně prodražit. U velkých značek, jako je Siemens, Bosch, AEG, Electrolux, gorenje, MORA apod. se bát nemusíte, tyto značky mají svá servisní střediska i v každém menším městě.

Můžete také narazit na takzvaný šedý dovoz, hlavně na e-shopech, kde jsou spotřebiče zmíněných značek prodávány za lepší peníze, ale nemusí být určené pro český trh a v budoucnu tak mohou být s případnou reklamací nebo servisem potíže.

Pár slov na závěr

Předně bych doporučil, pokud plánujete nákup kuchyně, vzít společně s kuchyní i spotřebiče od jednoho dodavatele. Vše Vám dorazí v jedné dodávce a spotřebiče budete mít v kuchyni nainstalované od profesionálních montážníků.  Kuchyňská studia si mohou účtovat poplatky za instalaci spotřebičů, které si zákazník dodal sám, nebo mohou instalaci takových spotřebičů odmítnout vůbec. Spotřebiče vybírejte podle toho, co od nich vyžadujete a na jak dlouho je do domácnosti plánujete, ne každý chce mít jeden spotřebič dvacet let. Vybírejte spotřebiče od značek, které mají ve vašem okolí servisní středisko nebo autorizovaný servis.