Vybírejte podle funkce

Dle mého je nejdůležitější vybrat si pečící troubu dle funkcí, které budete v troubě opravdu využívat. V dnešní době je nepřeberné množství funkcí, které kombinují klasické spodní a horní topné těleso, horký vzduch, ale i třeba páru nebo mikrovlny. Pokud radši trávíte čas na zahradě či gauči než v kuchyni, občas si zapečete těstoviny, hodíte do trouby pizzu a vrchol vašeho kulinářského úsilí je upečená bábovka, tak vás zřejmě funkce jako kombinované parní pečení a podobné nebudou zajímat a vystačíte si s funkcemi základními. Pokud však máte ambice stát se michelinským kuchařem či pekařem, pak doporučuji vybírat z trub, které Vám nabídnou pokročilejší funkce,  jako například kombinování parní funkce s horkým vzduchem nebo dokonce vaření ve 100 % páře. Pojďme si blíže jednotlivé funkce představit.

Pečení pomocí horního a spodního topného tělesa.

Horní a spodní topné těleso je standardem i v nejlevnějších troubách na trhu. Výjimkou jsou plynové trouby, které mají zpravidla pod dnem trouby velký plynový hořák nahrazující spodní elektrické těleso. Výhodou těchto trub je jejich cenová dostupnost díky jednoduchosti výrobní technologie. Nevýhodou je nemožnost pečení ve více úrovních najednou a horší distribuce tepla v troubě.