Vybírejte podle funkce

Dle mého je nejdůležitější vybrat si pečící troubu dle funkcí, které budete v troubě opravdu využívat. V dnešní době je nepřeberné množství funkcí, které kombinují klasické spodní a horní topné těleso, horký vzduch, ale i třeba páru nebo mikrovlny. Pokud radši trávíte čas na zahradě či gauči než v kuchyni, občas si zapečete těstoviny, hodíte do trouby pizzu a vrchol vašeho kulinářského úsilí je upečená bábovka, tak vás zřejmě funkce jako kombinované parní pečení a podobné nebudou zajímat a vystačíte si s funkcemi základními. Pokud však máte ambice stát se michelinským kuchařem či pekařem, pak doporučuji vybírat z trub, které Vám nabídnou pokročilejší funkce,  jako například kombinování parní funkce s horkým vzduchem nebo dokonce vaření ve 100 % páře. Pojďme si blíže jednotlivé funkce představit.

Pečení pomocí horního a spodního topného tělesa.

Horní a spodní topné těleso je standardem i v nejlevnějších troubách na trhu. Výjimkou jsou plynové trouby, které mají zpravidla pod dnem trouby velký plynový hořák nahrazující spodní elektrické těleso. Výhodou těchto trub je jejich cenová dostupnost díky jednoduchosti výrobní technologie. Nevýhodou je nemožnost pečení ve více úrovních najednou a horší distribuce tepla v troubě.

Pečení za pomoci horkého vzduchu.

Pravý horký vzduch je někdy označován také jako kruhové topné těleso s ventilátorem. Pozor, někteří výrobci označují jako horkovzdušné trouby s horním a spodním tělesem a ventilátorem. Tyto trouby bývají zpravidla levnější než trouby s kruhovým tělesem, ale není možné v nich péct na více úrovních neboli několik plechů zároveň.

Trouby s kruhovým topným tělesem a ventilátorem právě umožňují nejenom péct na více pleších zároveň, ale disponují rovnoměrnou distribucí tepla a nemíchají pečící zóny. Tím pádem můžete v jedné troubě na jeden program péct více pokrmů zároveň. Například v horní části trouby můžete péct jablečný koláč, v prostřední části kuře a pod ním ještě brambory. Celkem tedy upečte celý nedělní oběd jenom na jedno zapnutí trouby, což je velmi efektivní jak z časového hlediska, tak z energetického hlediska.

Pečení pomocí kombinace parní trouby a klasického ohřevu.

Parní trouby a kombinované parní trouby v posledních letech zažívají velký boom. Kombinace parního programu a klasického pečení má totiž celou řadu výhod a jenom zanedbatelné minimum nevýhod. Pečení pomocí páry může mít několik úrovní, od slabé páry, přes střední páru až po vysoký podíl páry. Samozřejmě existuje ještě 100% pára, ke kterému se dostaneme v následujícím odstavci. Pečení v mírné páře se hodí pro pečení dezertů, kynutých buchet nebo knedlíků apod. Slabá pára totiž na začátku pečení zvlhčí prostor trouby a “neuzavře” těsto na povrchu. Umožní tak ještě více vykynutí na začátku pečení.

Střední pára je vhodná na pečení masa, například drůbeže, která díky tomu zůstane šťavnatá a zároveň se na povrchu utvoří křupavá kůrka.

Nejvyšší stupeň parního pečení se pak hodí na zeleninu a přílohy, kde díky vysokému podílu horké páry bude zelenina uvařená, ale zároveň si nechá veškerou svoji chuť, která by jinak při běžném vaření skončila ve vodě. Zároveň bude zelenina na povrchu i trochu opečená. Moderní trouby nabízejí i přednastavené programy, které různě střídají pečící funkce a teploty a nastaví díky tomu nejlepší možné podmínky pečení. V takovém případě můžete nastavit jenom co chcete péct, jak to chcete propéct a podle toho si trouba nastaví zbytek.

Vaření v páře

Vaření v páře byla donedávna výsada profesionálních kuchyní a konvektomatů. V posledních letech se tyto možnosti přesouvají i do domácího prostředí a kvalitní parní trouby vám dokáží prakticky stejně zastat funkce profesionálního zařízení. Kvalitní parní trouby se nyní dají na našem trhu sehnat již od cca 30 tis Kč. Právě jejich, v porovnání s běžnými troubami, vyšší pořizovací cena se může řadit  mezi nejvýznamnější nevýhodu. Naopak mezi největší výhody parního vaření patří rychlé a úsporné vaření i pečení. Výborná je možnost vaření ve vakuu metodou “sous-vide”. Parní trouby navíc umí potraviny i regenerovat a nepotřebujete tedy mikrovlnou troubu. Ohřev v parní troubě sice trvá dále, kolem deseti minut, ale můžete ohřát jídlo pro celou rodinu najednou. Ušetříte tak celkově i čas i peníze za energie. Kvalita ohřevu je navíc mnohem vyšší než u klasické mikrovlnné trouby.

Termosondy

Zajímavou funkcionalitou u moderních trub je také možnost zapojení termosondy přímo do těla a systému trouby. Termosonda je zařízení, které jedním koncem zastrčíte do trouby a hrot zabodnete do pečeného pokrmu, nejčastěji masa. Na troubě pak nastavíte cílovou teplotu masa, které když bude dosáhnuto, trouba vydá signál a automaticky se může i vypnout. Termosonda se postupně začíná dostávat i do levnějších trub, ale málokdy je zákazníky využívána. Rozhodně na ni nezapomínejte, a pokud jí vaše trouba má, rozhodně stojí za to se s ní naučit a používat ji. Výsledky jsou perfektní, především u pečení mas, můžeme uvést příklad jako roast beef

Vybíráte podle systému čištění?

Čistící systémy jsou nejčastěji tři. Nejjednodušší je systém katalytického plechu. Katalytický plech je speciální povrchová úprava, kde kapky mastnoty a jiných nečistot ulpívají na katalytickém plechu, na kterém po dosažení 250 °C dojde k odpařování nečistot. Dalším systémem je čistění pomocí páry, tento systém lze rozdělit ještě do dvou podkategorií. Jedna funguje na principu vody nalité do plechu v troubě a jejího odpaření. Vzniklá pára poté navlhčí vnitřek trouby a “rozmočí” nečistoty. Tyto trouby je poté potřeba mechanicky vyčistit. Parní trouby fungují stejným principem, ale není potřeba vodu líto do plechu, parní generátor vytvoří páru přímo. Posledním a nejjednodušším čištěním je pyrolýza. V průběhu pyrolytického čištění se trouba uzamkne a rozpálí až na 600 Celsia. Všechny nečistoty se pak během celého procesu spálí na jemný popílek a ten stačí setřít navlhčeným hadrem.

Vybíráte podle designu případně značky?

Pokud vybíráte troubu podle designu, určitě vám doporučuji zajít se na spotřebiče osobně se podívat. A to hlavně pokud vybíráte kombinaci pečící a mikrovlnné trouby nebo jiných spotřebičů, které mají být vedle sebe nebo nad sebou, abyste viděli, jak k sobě spotřebiče ladí. V tomto případě bych také doporučil, aby spotřebiče v jedné sestavě byly od jedné značky, snížíte tak případné odchylky v designu a použitých materiálech. Pokud chcete hodně vybavené trouby, kávovary, případně jiné high-tech kousky, je těžší je sehnat ve světlých barvách, o retro designu ani nemluvě.

Vybíráte podle ceny?

Pokud Vám jde primárně o cenu, nejlevnější spotřebiče (myšleno vestavnou troubou) můžete sehnat již pod hranicí pět tisíc korun českých. V těchto troubách najdete většinou pouze horní a spodní topné těleso. Pokud přihodíte okolo dvou tisíc korun, už si můžete dopřát nejlevnější trouby s pravým horkým vzduchem. Trouby kolem dvaceti tisíc korun už mohou dnes disponovat základními parními funkcemi. Nejdražší jsou trouby disponující funkcí vaření v páře, tam ceny začínají kolem třiceti tisíc. Ceny u nejdražších kousků mohou dosahovat i ke dvěma stům tisícům korun, za plně vybavené modely, které mohou být napojené na vodu i odpad a zvládnou vše na co si jenom s ohledem na pečení nebo vaření v páře vzpomenete.

Závěrem bych rád zopakoval, co jsem psal již na začátku. Troubu vybírejte takovou, jakou opravdu potřebujete a využijete. Spousta lidí vybírá troubu hlavně podle vzhledu anebo podle nějaké zajímavé funkce, která není pro daného zákazníka důležitá. Někdy se pak stane, že zákazník si koupí (nebo se nechá přemluvit na drahý produkt) a poté použije funkci jednou nebo dvakrát za celou životnost trouby. Zároveň se určitě podívejte na náš předchozí článek o výběru spotřebičů jako takových, kde se dozvíte další tipy a zajímavé rady k výběru spotřebičů. https://www.italskekuchyne.cz/blog/jak-vybrat-spotrebice/