Osvětlení v kuchyni: Vybíráme ten správný světelný design

Správné osvětlení je hlavním faktorem pro vytvoření funkční kuchyně. Při výběru osvětlení je důležité zohlednit jak praktické, tak i designové aspekty, které vytvoří ideální atmosféru pro vaše vaření a stravování. V tomto článku si představíme různé typy osvětlení, poradíme vám, jak si vybrat ten nejvhodnější a proč.

Plánování osvětlení:

Předtím než začnete vybírat osvětlení, je důležité si udělat plán. Zvažte, jakým způsobem používáte kuchyň a jaké činnosti zde provádíte. Například, pokud máte kuchyň s ostrovem, měli byste zvážit závěsné světlo nad ním, které poskytne dostatek osvětlení při přípravě jídla. Pokud máte jídelní stůl v kuchyni, zvažte umístění stropního svítidla nebo závěsných světel nad ním. Přemýšlejte o tom, jaké úkoly budete v kuchyni provádět a kde bude potřeba nejvíce světla. Dalším důležitým faktorem je barva neboli teplota osvětlení. I toto je důležité při volbě osvětlení do kuchyně.

Hlavní osvětlení:

Hlavní osvětlení je základním prvkem ve vaší kuchyni. Může se jednat o stropní svítidlo nebo sestavu závěsných světel. Zvolte světlo, které poskytne dostatečný a rovnoměrný jas po celém prostoru. Stropní svítidla s LED panely jsou stále populárnější díky své energetické účinnosti a možnosti nastavení intenzity osvětlení nebo teploty osvětlení.

Pracovní osvětlení:

Pracovní osvětlení je klíčové pro efektivní práci v kuchyni. Nejlepší volbou jsou podskříňová světla, která poskytují přímé osvětlení na pracovní plochu. LED pásky jsou ideální pro tuto úlohu, protože jsou energeticky úsporné a nabízejí jasný a konzistentní světelný tok. Do kuchyně je lepší volbou LED osvětlení o teplotě 3500 až 5000 (K) tedy neutrální nebo také denní bílá. Tato barva vám pomůže připravovat pokrmy a budete je vidět v tom nejlepším světle.

Skryté osvětlení:

Pro přidání atmosféry a designového prvků můžete zvážit skryté osvětlení. LED pásky umístěné pod skříňkami nebo výklenky vytvářejí příjemnou a náladovou atmosféru. Tento typ osvětlení je také skvělý pro vytváření akcentů na určité části kuchyně, jako jsou skleněné police s vystaveným nádobím. V kuchyni můžete mít také osvětlené vnitřní skříně nebo zásuvky, kde se světlo pomocí senzoru rozsvítí po otevření. V našem kuchyňském studiu, také nabízíme speciální světlo do vnitřních prostor kuchyně, které po uzavření zásuvky změní typ světla na UV a díky tomu zničí bakterie.

Osvětlení jídelního stolu:

Jídelní stůl v kuchyni vyžaduje správné osvětlení pro vytvoření příjemného prostředí při jídle. Závěsná světla nebo stropní svítidla nad jídelním stolem jsou skvělou volbou. Zvažte regulovatelné světelné zdroje, které vám umožní nastavit intenzitu osvětlení podle potřeby.

Osvětlení v kuchyňské lince: Vytvořte dokonalé pracovní prostředí

Kuchyňská linka je centrálním místem, kde se připravuje jídlo a provádějí se různé kulinářské úkony. Správné osvětlení v této oblasti je klíčové pro efektivitu a bezpečnost. Existuje několik druhů osvětlení, které můžete využít ve vaší kuchyňské lince, jako je zafrézované LED osvětlení, přisazené LED osvětlení a bodová světla.

Zafrézované LED osvětlení:

Zafrézované LED osvětlení je umístěno pod horními skříňkami a poskytuje přímé osvětlení na pracovní plochu. Tento typ osvětlení je obzvláště užitečný při krájení, míchání a přípravě jídel, protože zajišťuje dostatečnou viditelnost a minimalizuje stíny. Zahrazované LED osvětlení je energeticky účinné, dlouhotrvající a nabízí různé možnosti nastavení intenzity a barvy světla.

Přisazené LED osvětlení:

Přisazené LED osvětlení je umístěno přímo ve spodní části horních skříněk. Tento typ osvětlení vytváří rovnoměrný světelný tok na pracovní plochu. Je ideální pro osvětlení celého pracovního prostoru a zajišťuje, že každá část linky je dobře viditelná. Přisazené LED osvětlení je vhodné do prostor, kde světlo často a dlouho svítí. Díky přisazenému profilu se světlo lépe chladí a může tak mít větší výkon.  

LED bodová světla:

LED bodová světla jsou malá světelná tělesa, která mohou být umístěna pod horními skříňkami nebo na vrchu skříněk. Tato světla vytvářejí důležité akcenty a poskytují přímé osvětlení na konkrétní oblasti, jako je dřez nebo varná deska. LED bodová světla jsou skvělá pro vytváření atmosféry a dodávají kuchyni moderní a sofistikovaný vzhled. Tato světla se často využívají v rustikálních kuchyní, kde designově doplňují rustikální vzhled celkové kuchyně. 

Při výběru osvětlení pro vaši kuchyňskou linku je důležité zohlednit velikost prostoru, povrchové materiály a individuální potřeby. Sada zafrézovaného LED osvětlení a přisazeného LED osvětlení může být ideální kombinací, která poskytne dostatečné a rovnoměrné osvětlení na pracovní plochu. Přidání LED bodových světel vytváří dodatečné vrstvy osvětlení a umožňuje vám přizpůsobit intenzitu světla podle aktuálních potřeb.

Nezapomeňte také zvážit možnosti regulace osvětlení, jako je stmívání nebo přepínání mezi teplým a studeným světlem. To vám umožní přizpůsobit atmosféru a jas světla podle různých situací, jako je příprava jídla nebo relaxace v kuchyni.

S vhodně zvoleným osvětlením v kuchyňské lince si vytvoříte ideální pracovní prostředí, které kombinuje funkcionalitu a estetiku.

Pamatujte, že výběr správného osvětlení do kuchyně by měl být založen na vašich individuálních potřebách a preferencích. Uvažujte o funkčnosti, estetice a energetické efektivitě. Vyberte si osvětlení, které vám umožní pohodlné a bezproblémové používání kuchyně a zároveň přidá příjemnou atmosféru do vašeho domova.