Odsavače podle druhu instalace

Toto dělení odsavačů je z mého pohledu pro uživatele nejdůležitější. Běžně totiž na první pohled vidíme odsavač a jeho zapojení nás ve většině případů nezajímá. Hlavně, že funguje. Dělení odsavačů podle druhu instalace je následující:

  1. Vestavné a výsuvné odsavače.
    Toto je sdružená kategorie, kdy motor odsavače je vestavěný ve skříňce a spodní část odsavače buď plně nebo částečně nahrazuje dno odsavačové skříně. Spodní část odsavače pak může být buď výsuvná nebo statická. Výsuvné odsavače jsou v dnešních kuchyních spíše na ústupu, ale stále jsou příznivci tohoto systému. Mnohem modernější a dnes na vzestupu jsou odsavače plně integrované. Tedy takové, které nejsou na první pohled v kuchyni vůbec vidět. Vestavné a výsuvné odsavače bývají cenově velmi lákavé, ale nenechte se zmýlit. Zaplatíte nejen za odsavač, tak také odsavačovou skříňku. Navíc dvířka této skříňky jsou často vystavené přímému působení páry a je tak nezbytně nutné na tato dvířka použít kvalitní lepidlo ABS hran, případně zvolit lakovanou kuchyni, nebo vestavný odsavač s výklopným štítem, který chrání dvířka.

  1. Nástěnné odsavače.
    Tento typ odsavače patří k nejoblíbenějším. Montáž je jednoduchá, výkonově na tom jsou tyto odsavače velmi dobře (výkon kolem 600 m3 není výjimkou). Tyto odsavače mají celou řadu designů. V dnešní době je velmi oblíbený design se zkoseným předním panelem. Tyto odsavače mají spoustu výhod. Mezi největší výhodu patří volný přístup k varné desce, nemůžete se tak uhodit do hlavy jako je tomu u klasického nástěnného odsavače do tvaru otočeného T. Další výhodou je, že tento typ odsavače nepotřebuje skříňku a bývá designově zajímavý. Nezřídka se tak stává dominantou kuchyně.

  1. Ostrůvkové odsavače
    Pokud máte nebo plánujete ostrůvkové vaření, máte hned čtyři možnosti. První možností je klasický ostrůvkový odsavač visící ze stropu nebo podhledu nad vařením. Druhou možností je odsavač integrovaný ve varné desce. Jako třetí možnost je výsuvný odsavač z pracovní desky. Poslední možností jsou stropní odsavače. Ale pojďme popořadě. Standardní ostrůvkové odsavače mohou být ve tvaru tubusů, hranolů nebo mohou mít tvar „T“. U ostrůvkových odsavačů je třeba dát pozor na výšku od varné desky. Naprostá většina ostrůvkových odsavačů je teleskopická, tedy dá se měnit jejich výška a tím dosáhneme potřebné výšky. Ale je třeba dát pozor při nižších podhledech a řádně zkontrolovat výšku minimální u jednotlivých odsavačů, abychom ve výsledku odsavač neměli příliš nízko.
     
  1. Stropní odsavače
    Pokud máte v plánu mít v kuchyni stropní odsavač, je potřeba s ním počítat již při projektování domu. Tyto odsavač mohou být instalovány dvěma způsoby. První způsob je zabudování do SDK podhledu, druhá varianta je přisazená ke stropu a je možné tak její montáž provést dodatečně. Stropní odsavače volí zákazníci, kteří nechtějí mít v kuchyni svěšený velký odsavač nad ostrůvkem bránící ve výhledu a dosáhnout tak čistějšího dojmu. Nevýhodou těchto odsavačů je trochu náročnější údržba, ale díky tomu, že pod nimi je ostrůvek, stačí si stoupnout na pracovní desku a čištění je stejné jako u ostrůvkového odsavače. Tím, že je odsavač na stropě, je k němu potřeba dálkové ovládání, které ovšem bývá součástí balení.
  2. Výsuvné odsavače z pracovní desky.
    Tyto odsavače jsou mezikrokem mezi ostrůvkovými odsavači a odsavači integrovanými ve varné desce. Výhody tohoto řešení jsou v tom, že pokud je odsavač skrytý v pracovní desce, tak není prakticky vidět a celkově kuchyně působí čistší a ničím nerušená. Pokud je odsavač vysunutý, tak zase slouží jako zábrana proti prskání. Nevýhodou tohoto typu odsavače je náročnost na montáž a také zabírá dost  prostoru v kuchyňských skříňkách.

  1. Odsavač integrovaný ve varné desce.
    Tento typ odsavače je čím dál oblíbenější. Odsavač je integrovaný přímo ve skleněné varné desce. Jsou ovšem i výrobci, kteří nabízí i odsavač integrovaný v plynové varné desce. Někteří výrobci také zvolili tzv. systém domina, kdy odsavač tvoří jeden díl „skládačky“ a varné plochy se mohou poskládat, jak jen zákazník potřebuje např. indukční varná deska, odsavač a tepan grill. Největší výhodou odsavačů integrovaných ve varné desce je opět údržba a designová jednoduchost. Nevýhodou může být vyšší cena a je dobré na tento odsavač myslet již při projektování domu v případě umístění varné desky do ostrůvku – je možné odtah vyvést v podlaze.

  1. Ostrůvkový odsavač par

Klasický ostrůvkový odsavač par zůstává častou volbou. Ostrůvkové odsavače mohou být designově velmi povedené. Ostrůvkový odsavač par může fungovat na všechny tři typy odtahu (tzn. odtah ven, recirkulaci přes uhlíkové filtry a někteří výrobci umožňují i napojení na rekuperaci). Jejich nespornou výhodou je konstrukční jednoduchost a tím pádem i nižší cena. Jsou také jednoduché na ovládání, protože jsou na dosah nad varnou deskou. Tím, že jsou také blíže k varnému panelu, mohou mít lepší účinnost než stropní odsavače. Tento druh odsavačů volí zákazníci, kteří chtějí mít z odsavače jednu z dominant kuchyně.

Odsavače podle druhu zapojení

Pokud chceme dělit odsavače podle druhu zapojení, máme tři možnosti. První možnost je zapojení odsavače na odtah, druhá varianta je recirkulace a posledním typem je napojení na rekuperační systém pasivního domu. Poslední varianta je nejméně běžná, není příliš doporučená a díky tomu, že ji prakticky nabízí pouze jeden výrobce, jedná se o okrajovou záležitost. Všechny výše uvedené odsavače dle typu montáže jdou zapojit na všechny tři systémy zapojení. 

  1. Odsavače zapojené na odtah.
    toto zapojení je nejefektivnější z hlediska odstranění pachů a hlavně vlhkosti, což je vlastně hlavní smysl odsavače. Odsavač pohlcuje vzduch nad varnou deskou a pomocí motoru ho „vyhání“ mimo budovu. Toto řešení má hlavní výhodu v tom, že se zbavíte pachů, a hlavně vlhkosti v prostoru kuchyně. Nevýhodou je, že hlavně v zimních měsících digestoř díky otvoru ve zdi vašeho domu odsává vyhřátý vzduch ven. Tento typ zapojení také potřebuje, aby nebyl dům plně utěsněn, vzduch, který je odsavačem odváděn ven z obydlí, musí být do domu opět přiveden.
  2. Odsavače na recirkulaci.
    Recirkulační odsavače fungují tak, že mají navíc uhlíkový, někdy také zvaný pachový, filtr, který pohlcuje pachy. Vzduch tedy prakticky vyčistí od pachů a mastnot, ale vrátí do místnosti vlhkost, která by měla být odvětrána jiným způsobem. Pokud vlastníte pasivní dům, ten se pomocí rekuperace o vlhkost postará. Pokud máte klasický dům nebo byt, je vhodné použít odvlhčovač vzduchu, případně po delším vaření vyvětrat. Jedinou nevýhodou těchto odsavačů je právě vlhkost, která zůstává v prostoru kuchyně. Výhody výrazně převažují a to například: jednoduchá montáž, není potřeba odtahové potrubí a nevytváříte další otvor do Vašeho domu.
  3. Odsavače napojené na rekuperaci pasivních domů.
    Tyto odsavače jsou vlastně jenom designovou schránkou. Jedná se o odsavač bez motoru, který je doplněn přídavným filtrem pro zachycení i těch nejmenších mastných částic. Páry a pachy z varné zóny odsává digestoř pomocí ventilačního systému rekuperace a odvádí je mimo dům. Toto řešení lze využít pouze u vybraných výrobců odsavačů. Zároveň je možné napojení pouze na rekuperační jednotku pasivního domu.

 

Závěrem by se dalo říct, že pokud vybíráte odsavač, jsou důležité dvě věci. První je systém zapojení a druhým je možnost instalace. Vždy se poraďte s dodavatelem kuchyně, ten s Vámi projde Vaše možnosti a doporučí, která varianta je pro Vás nejlepší, jak designově, tak i finančně. Pokud tedy plánujete stavět nebo rekonstruovat, řešte kuchyni a odsavač včas, ať Vás do budoucna nic nepřekvapí.