Nejprve k myčkám nádobí obecně

Na trhu dnes najdeme velké množství myček nádobí s různými funkcemi. Pojďme si je postupně rozdělit. V prvé řadě dělíme myčky dle šířky, a to na 45 cm a 60 cm, následně dle metody zabudování. Myčky mohou být buď volně stojící, vestavné s viditelným panelem nebo plně integrované. Na trhu se můžete i setkat například s myčkou stolní, nebo dokonce kombinovanou, jako je myčka s varnou deskou a troubou v jednom, nicméně o těch až jindy.   Nejprve se podívejme na historii myček a co vlastně znamená jídelní sada nádobí.

Historie myček na nádobí se začala psát už v polovině devatenáctého století. V této době byly myčky poháněné ručně za pomoci kliky. To se změnilo ještě na konci devatenáctého století, kdy se do „výzkumu“ a vývoje myček na nádobí pustila Američanka Josephine Chochran. Její vynález fungoval úplně jinak než dnešní myčky, nádobí se umisťovalo do kruhu a bylo oplachováno vodou se saponátem. První myčky, jak je známe dnes se objevily v první čtvrtině dvacátého století. To už byla myčka tak jak ji známe dnes, nádobí se skládalo za sebe, myčka byla předem plněná a nádobí bylo umýváno pomocí horké vody a saponátem.

Co znamená sada nádobí

Kapacita myček nádobí se určuje podle počtu sad nádobí, které se do myčky vejdou. Jedna sada nádobí obvykle obsahuje:

1 x mělký talíř
1 x hluboký (polévkový) talíř
1 x dezertní talíř
1 x kompotová miska

1 x šálek
1 x set příborů

Pokud tedy má myčka kapacitu 16 jídelních sad nebo souprav při správném seskládání se tedy do myčky vejde 16 x mělký talíř, 16 x hluboký talíř a tak dále.

Dělení myček na nádobí dle šířky

Šířky myček na nádobí jsou dvě 45 a 60 centimetrů.

Čtyřiceti pěticentimetrové myčky

Myčky této šíře jsou určeny primárně do menších prostor, jsou vhodné do bytů a třeba pro mladší páry nebo naopak pro starší lidi, kteří většinou žijí pouze ve dvou. Myčku šíře 45 centimetrů bych rozhodně nedoporučil rodině nebo domácnostem kde jsou děti nebo více jak tři strávníci. Myčka o šíři 45 cm má nespornou výhodu právě v malé šířce, díky čemuž je vhodné ji zabudovat i do menších kuchyní například v panelových domech nebo malometrážních bytech. Dnešní moderní myčky této šířky jsou schopné pojmout až 11 sad nádobí. O této hodnotě jsme si mohli ještě před pár lety nechat zdát.

Výhody 45 cm myček

+ vhodná do menších kuchyní

+ až 11 sad nádobí

+ stejné funkce jako u širších myček

Nevýhody 45 cm myček

- prakticky stejná spotřeba jako u 60 cm myček

- nelze umístit větší nádoby

Šedesáticentimetrové myčky

Myčky šířky 60 cm jsou vhodné do větších kuchyní. Kapacitně jsou schopny pojmout až 17 sad nádobí a díky celkově většímu prostoru je možné v myčce umývat i větší nádoby jako jsou hrnce nebo zapékací mísy. Výhoda šedesáticentimetrových myček je také v tom, že mají čtvercový půdorys a mohou tak mít větší ostřiková ramena, která mají větší rozptyl a mohou tak lépe umýt i více špinavé nádobí. 60 cm myšky bych rozhodně doporučil rodinám, které mají malé děti nebo tři a více členů. Pokud máte v kuchyni prostor na myčku této šíře rozhodně ji zvolte, cena, spotřeba vody i elektrické energie je prakticky stejná jako u užších myček.

Výhody 60 cm myček

+ Velký úložný prostor

+ až 17 sad nádobí

+ cca stejná spotřeba i cena jako u menších myček

Nevýhody 60 cm myček

- prostorově náročnější

- nevhodná do menších kuchyní

Třídění podle možnosti vestavby

Vestavné i volněstojící myčky jsou funkčně prakticky stejné, proto se v této části článku budeme věnovat pouze možnostem vestavby.

Volněstojící myčky

Tyto myčky jsou dnes používány hlavně v kuchyních, které z dob dřívějších myčku neobsahovaly a majitelé kuchyně nechtějí kuchyni jako celek předělávat. V takovém případě se nezřídka stává, že zákazník oželí jednu ze skříněk a místo ní si pořídí právě volněstojící myčku. Výhoda tohoto druhu myček je, že nepotřebují žádný pohledový panel ani na dveře myčky ani na bok myčky, jsou prostě volněstojícím spotřebičem se vším všudy. A mohou stát jak pod pracovní deskou v kuchyni, tak naprosto samostatně prostě tam kde je na ně místo.

Vestavné myčky

Vestavná myčka je ve velkém množství případů vybavena pohledovým panelem v horní části dvířek. Pod který se montují pohledová dvířka, tento panel může, ale zároveň nemusí sloužit k ovládání myčky. Někteří výrobci myček přesunuli ovládací prvky na horní hranu dveří (stejně jako u plně integrovaných myček) tím pádem na panelu zbývá pouze stavový displej který zobrazuje stav mycího cyklu a zbývající čas mytí případně sušení.

Plně integrované myčky

Myčka, která je plně integrována do kuchyňské linky je velmi elegantní a není v zavřeném stavu vůbec poznat, kde se myčka nachází. Tím pádem jsou tyto myčky vhodné jak do rustikálních, tak moderních kuchyní. V minimalistických bezúchytkových kuchyních bylo osazení myček dlouhou dobu potíží, protože myčka musela mít vždy úchytku V posledních letech, jsou ale k dostání integrované myčky s takzvaným push-pull systémem, který je integrovaný přímo v myčce a pouhým zatlačením na dvířka myčky se dveře samy otevřou. Tím, že je myčka plně integrována a není tak možné zjistit v jaké části mycího programu se právě myčka nachází je možné vybrat i takové myčky, které mají stavové světlo. Toto světlo nebo dokonce projektor času který svítí na podlahu a Vy díky tomu poznáte, zda myčka myje, suší nebo dokonce kolik zbývá času do konce programu.

Základní funkce myček

Pokud vybíráte novou myčku tak byste měli vzít v úvahu několik důležitých věcí. Zaprvé vybírejte myčku podle toho velikosti. Pokud můžete využít 60 cm myčku rozhodně zvolte tuto variantu. Dnešní myčky ať už vestavné nebo volněstojící mají prakticky stejné funkce. Za mě je jedna z nejzajímavějších funkcí tzv. AUTO program, kde myčka sama zjistí kolik je v myčce nádobí a jak je špinavé, podle toho potom přizpůsobí teplotu a čas umývání. Pokud máte malé děti je také možnost vybrat myčku, která má program extra hygiena tento program umývá nádobí na cca 70–80 °C tím dokáže sterilizovat například lahvičky na dětskou výživu a podobně. Mezi novinky poslední doby patří funkce jako automatické otevření dveří na konci mycího cyklu, kdy myčka sama pootevře dvířka, vypustí přebytečnou páru a nádobí je tak dokonale suché bez zbytečných kapek. Další velkou novinkou je systém comfortlift – systém který dokáže zvednout spodní koš do úrovně horního a tím je vykládání nádobí ještě pohodlnější.