Nejdůležitější a nejzákladnější dělení chladniček může být na vestavné a volně stojící. V zemích mimo naši republiku jsou i další možnosti, jako třeba vestavná zásuvková chladnička, vestavná americká chladnička a podobně. Tyto produkty se u nás na trhu spíše nevyskytují (pokud nebereme za alternativu vestavné americké chladničky vestavnou monoklimatickou chladničku a mrazák)  proto se jim v tomto článku věnovat nebudeme. Za to, ale rozvineme téma vestavných a volně stojících chladniček.

Vestavné chladničky

Velké množství nových kuchyní je dnes projektováno s vestavnými chladničkami. V tomto ohledu, ale můžeme narazit na největší nevýhodu vestavných chladniček, a to je jejich velikost. Vestavná chladnička je menší než volně stojící lednice stejné šířky. Tento fakt byl dlouhou dobu největší překážkou proč zákazníci volili i do minimalistických kuchyní volně stojící chladničky, které ale právě v takových kuchyních můžou působit nehezky nebo rušivě. Naštěstí v dnešní době máme několik možností, díky nimž vestavné chladničky mohou dohnat nebo dokonce překonat velikost volně stojících chladniček. Jednak se dnes začínají na trhu objevovat chladničky o větších výškách, než je běžných 177 cm. Můžete tak narazit na vestavné chladničky výšek 185 ale i 195 cm. Velká výška, ale může působit i potíže. Nezapomínejte na to, že vestavná chladnička je zastavěná v nábytku, je tedy o minimálně deset centimetrů (výška soklu) nad podlahou a k tomu ještě výška například 190 cm v tom případě máte rázem chladničku, kde horní police nemusí být dosažitelné menším členům domácnosti. Velmi zajímavou novinkou na poli vestavěných chladniček jsou širší lednice. Na trhu se začínají objevovat chladničky se šířkou 65–70 cm v takových případech je nutné mít sice širší skříň pro chladničku 70 nebo 75 širokou, ale kvalitní kuchyňské studio s s tímto dokáže poradit. A prostornost této chladničky je naprosto perfektní i pro větší rodiny.

Výhody vestavných chladniček

+ Velký výběr velikostí

+ Designově skvěle zapadne do kuchyně, kde prakticky není vidět

+ Díky zastavění v nábytku je jednoduchá na vnější údržbu

Nevýhody vestavných chladniček

+ klasické do 60 cm skříně jsou menší než volně stojící chladničky

Volně stojící chladničky

Když jsme u vestavných chladniček mluvili o rozmanitém výběru není to stále nic proti volně stojícím chladničkám. Volně stojící chladničky jsou k dostání od velikosti menšího cestovního kufru až po obrovské více dveřové chladničky o rozměrech šatníku skříní. Nejčastěji se ale objevují chladničky ve velikostech šíře 60 cm v různých výškách, případně Side by Side chladničky (také zvané americké) případně French door (cross door) chladničky, tyto chladničky začínají čím dál více nabývat na oblibě. Pojďme se blíže podívat na dělení volně stojících chladniček.

Klasická volně stojící chladnička

Klasické volně stojící chladničky jsou u zákazníků stále velmi oblíbené. Mohou se dále dělit na spousty rozměrů, ale nejčastěji mají šířku 60 centimetrů. Začíná se i zvětšovat nabídka volně stojících chladniček šířky 70 cm. Všechny tyto chladničky se objevují ve spoustě výšek a kombinací chladící a mrazící části. Na trhu také můžeme narazit na jedno dveřové chladničky, které jsou buď monoklimatické (chladnička neobsahuje mrazák a má tedy jenom jeden prostor z toho odvozená název monoklimatická) nebo mají malý mrazící prostor ukrytý za jedněmi dveřmi chladničky.

Side by Side chladnička

Americké chladničky jsou nejčastěji konstruovány tak, že mají přes celou výšku chladící část a na druhé straně mrazící část. Z pravidla je dělení někde kolem 60 ku 40 procentům ve prospěch chladničky. Americké chladničky se dají sehnat od šířek cca 75 centimetrů až po chladničky přesahující šířky jednoho metru. Americké chladničky se těší velké oblibě i kvůli dalšímu doplňkovému příslušenství. Asi největším lákadlem je možnost napojit chladničku na vodu a mít v chladničce integrovaný dávkovač na chlazenou vodu a výrobním ledu. Někteří výrobci nabízí tuto možnost i bez připojení na vodu. Stačí do zásobníku vody ukrytém v chladničce nalít vodu a ta je poté využita na výrobu ledu.

French/cross door chladničky

Toto je poměrně nový druh volně stojících chladniček, jsou podobné americkým chladničkám, ale mívají čtyři dveře rozdělené do kříže (odtud název cross door). Tyto chladničky se vyrábí v podobných rozměrech jako právě americké chladničky, ale zároveň mají oproti těmto chladničkám nesporné výhody, Například do velkého množství amerických chladniček se Vám nevejdou velké nádoby, je to dáno dělením na výšku. Ale u French door chladniček je chladící část přes celou šířku chladničky v horním prostoru spotřebiče. Pod tímto prostorem se pak mohou nacházet různé koncepty. Například menší mrazák a vedle vinotéka, případně dva oddělené mrazící prostory a podobně.

Výhody volně stojících chladniček

+ velký výběr tvarů, velikostí a designů

+ velký vnitřní prostor

+ cenová dostupnost

Nevýhody volně stojících chladniček

- Nelze je vestavět a mohou narušovat design prostoru.

Energetická náročnost

Jak jsme si řekli dříve energetická úspornost je u chladniček důležitější než u jiných spotřebičů, protože „běží“ prakticky neustále. Tady ale dávejte při výběru chladničky velký pozor, v letech 2020 až 2022 došlo ke změně měřítka pro energetický štítek. Před touto změnou měli chladničky na štítcích klidně hodnotu A+++, po této změně má většina chladniček hodnoty kolem C. Pokud tedy narazíte na chladničku s hodnotou na štítku C nebojte se je stejně úsporná jako kdyby měla dříve A+++. Pokud máte chladničku s hodnotou C a její cenový rozdíl oproti hodnotě B je 5.000 Kč tato chladnička se Vám vyplatí pořídit, pokud ji plánujete mít více jak deset let. Rozdíl v roční spotřebě elektrické energie je v přepočtu na cenu v letech 2022 cca 500 Kč za rok za každé písmeno energetické stupnice.