Laminátové pracovní desky

Laminátové pracovní desky jsou velmi populární díky své cenové dostupnosti a snadné údržbě. Tyto desky jsou odolné vůči poškrábání a neabsorbují vodu, což z nich dělá ideální volbu do kuchyní. S vodou pouze pozor u spojů pracovních desek, které mohou být náchylnější na vodu. Spoje pracovních desek vždy udržujete čisté. Pro údržbu laminátové pracovní desky stačí použít vlhký hadřík s mýdlovou vodou nebo speciální čistící prostředek pro laminát. Dbejte na to, aby nedošlo k poškrábání povrchu desky. Pokud má deska poškozený povrch, můžete použít leštící pastu případně vosk, který dokáže drobné poškození opravit.

Pracovní desky z masivního dřeva

Masivní dřevěné pracovní desky jsou nádherné, ale vyžadují více údržby než laminátové desky. Dřevo je náchylné k poškození a může být citlivé na vlhkost. Proto je důležité zajistit, aby deska byla vždy suchá a čistá. Pro údržbu můžete použít dřevěný olej nebo vosk, který chrání dřevo a zvyšuje jeho odolnost vůči vodě a poškrábání. Při čištění desky používejte mýdlovou vodu a vyvarujte se použití příliš mokrého hadříku, který by mohl způsobit narušení povrchu dřeva. Pokud je deska opatřena olejem, je potřeba tuto vrstvu jednou za čas obnovit. K tomu slouží speciální houbičky, které desku obrousí a poté se nanese nová vrstva oleje. Toto je dobré dělat i několikrát ročně. Pokud máte desku ošetřenou voskem, olejovoskem nebo voskem s tvrdidlem, je dobré se u výrobce domluvit na servisní návštěvě, kdy k vám dorazí odborný pracovník a údržbu provede.

Pracovní desky z masivních kamenů

Masivní kameny jsou velmi odolnou variantou pracovních desek, ale vyžadují speciální údržbu. Tyto desky můžete čistit pouze speciálními čistícími prostředky pro kameny, které neobsahují kyseliny a nejsou abrazivní. Pokud má deska skvrny, můžete je odstranit speciální pastou pro kámen. Povrch desky můžete dále chránit před poškrábáním pomocí speciálních ochranných předmětů, jako jsou podložky na nádobí. Kameny jsou sice odolné vůči teplotním změnám, ale neodolají nárazům tvrdých předmětů, jako jsou hrnce nebo nářadí, proto je důležité být opatrný.

Pracovní desky z keramiky a technického kamene

Desky z keramiky a technického kamene jsou odolné vůči poškrábání a mají vysokou odolnost vůči v kuchyni běžně používaným kyselinám jako jsou octy, citrusové šťávy a podobně. Keramické desky jsou navíc velmi odolné vůči teplotním změnám. Pro údržbu můžete použít mýdlovou vodu nebo speciální čistící prostředky pro keramiku a technický kámen. Pokud má deska skvrny, můžete je odstranit pomocí speciální pasty nebo čističe na skvrny. Vždy se řiďte pokyny, které vám prodejce nebo výrobce desky.

Obecné tipy pro údržbu kuchyňských pracovních desek

Kromě specifických údržbových požadavků různých druhů pracovních desek, existují také obecné tipy, které pomohou udržovat desky v dobrém stavu.

Vždy používejte podložky na nádobí, aby se deska nedostala do kontaktu s tvrdými a horkými předměty.

Pokud se na desku něco vyleje, co nejdříve to setřete a neponechávejte tekutiny na povrchu desky příliš dlouho.

Nenechte desku dlouho vystavenou vysoké teplotě, například po použití vařiče.

Pravidelně čistěte desku mýdlovou vodou nebo speciálním čističem podle materiálu desky.

Pravidelně používejte olej nebo vosk pro dřevěné desky, aby zvýšily jejich odolnost vůči vodě a poškrábání.

Při čištění pracovní desky nevyužívejte abrazivní prostředky, které mohou narušit povrch desky.

Vždy se poraďte s dodavatelem nebo prodejcem desky, který vám řekne, jak pracovní desku co nejlépe udržovat.

Závěr

Správná údržba kuchyňských pracovních desek je klíčová pro jejich dlouhou životnost a zachování krásy a funkčnosti. U každého druhu desky je důležité dodržovat specifické údržbové požadavky podle materiálu, aby se zabránilo poškození desky. Obecně platí, že je důležité být opatrný, chránit desku před tvrdými předměty a pravidelně ji čistit. Pokud se budete řídit těmito tipy a správnou údržbou, vaše kuchyňská pracovní deska bude vypadat jako nová po mnoho let.