Čištění granitových dřezů

Granitové dřezy jsou velmi odolné a snadno se čistí. Pro každodenní údržbu postačí mýdlo a voda. Pokud je dřez zašpiněný, můžete použít speciální čistič na granitové dřezy.

Tipy pro čištění granitových dřezů:

Naopak vhodné čištění pro granitové dřezy jsou různé v domácnosti používané kyseliny jako například kyselina citronová nebo ocet.

V naprosté většině, pokud máte granitový dřez špinavý není špína přímo na dřezu, ale na usazeném vodním kameni. Granitový dřez tedy stačí odvápnit pomocí výše zmíněné kyseliny citronové nebo octa a horkou vodou.

Nikdy nepoužívejte agresivní čistící prostředky jako je Savo, čistící písky nebo jiné podobné chemikálie.

U granitových dřezů výrobci nedoporučují používání čističů odpadu (tzv. krtků a podobně) tyto chemikálie jsou natolik agresivní, že mohou nenávratně poškodit povrch granitového dřezu.

Náš tip:
Pokud máte tmavý dřez můžete po vyčistění na houbičku kápnout trochu oleje a potřít dřez olejem. Olej zalije póry a dřez bude jak nový. Pozor, použijte opravdu malé množství oleje.

Čištění nerezových dřezů

Nerezové dřezy jsou na údržbu náročnější než granitové dřezy. U nerezových dřezů více než u granitových hrozí poškrábání. Ale jemné škrábance je možné opravit speciální brusnou pastou, kterou seženete přímo u výrobce daného dřezu.

Tipy pro čištění nerezových dřezů:

Nerezové džezy jsou odolné vůči vysokým teplotám a všem druhům chemikálií. Pokud tedy chcete nerezový dřez vyčistit nemusíte se bát použít sodu s octem nebo kyselinu citronovou. Pokud používáte tyto prostředky v tuhém stavu, vždy dbejte na to, aby byly krystaly vždy plně rozpuštěny. V opačném případě hrozí poškrábání dřezu.

Nerezový dřez je jednoduchý na údržbu a v naprosté většině čištění vám bude stačit použít horkou mýdlovou vodu.

Nepoužívejte drsné čisticí prostředky, které by mohly poškrábat povrch dřezu. Ani hrubé drátěnky nebo houbičky.

Náš tip:
Pokud si pořídíte brusnou houbičku nebo pastu na čistění dřezu, vždy čistěte dřez jedním směrem, jinak budete mít na dřezu fleky a budete muset dřez brousit znovu.

Čištění keramických dřezů

Keramické dřezy jsou na údržbu jednodušší než zbylé. Keramika je tvrdá a odolná, zároveň je neporézní a odolává vysokým teplotám.

Tipy pro čištění keramických dřezů:

Keramické dřezy jsou tvrdé a odolné. Díky speciální vícenásobné glazuře vyvinuté přímo pro kuchyňské použití. Díky tomu jsou keramické dřezy prakticky bezúdržbové.

Pokud se vám na dřezu přesto ulpí vodní kámen, který by mohl zachycovat nečistoty stačí dřez podobně jako dřez granitový pouze odvápnit.

Jak vyčistit ucpaný odpad

Nerezové i granitové dřezy mohou být náchylné na agresivní prostředky pro čištění odpadu. Přinášíme vám proto tip, jak si poradit s touto potíží a zároveň nepoškodit váš dřez.

Pokud je váš dřez ucpaný, doporučujeme následující:

Směs jedlé sody a octa: Do odtoku nasypte lžíci jedlé sody a zalijte ji půl šálku octa. Nechte působit asi 30 minut a poté opláchněte horkou vodou.

Závěr

Nejjednodušší údržba pro dřezy je, když po umytí nádobí dřez otřete do sucha nebo alespoň houbičkou případně hadrem setřete přebytečnou vodu. Pravidelným čištěním vašeho dřezu můžete zachovat jeho vzhled a funkčnost po mnoho let.