Kontrola prostoru

Před samotnou montáží je důležité zkontrolovat, zda je prostor, kde bude kuchyňská linka umístěna, připraven pro instalaci. Je důležité pohlídat si rozměry instalací. Z ČSN také vyplývá, že všechny instalace jako jsou zásuvky, vypínače a další uzávěry, musí být přístupné a uživatelky odpojitelné. To tedy znamená, že za spotřebiči nesmí tyto instalace být.

Další, co je potřeba zkontrolovat, je umístění zásuvek, přípojek vody, odpadu a plynu. Nejen, že tyto přípojky nesmí být umístěny za vestavnými spotřebiči, z důvodů, které jsme si přiblížili výše. Všechny instalace také, pokud nebylo domluveno s prodejcem jinak, musí být zasekány do zdi pod omítkou. V opačném případě není možné kuchyni nainstalovat.

V prostoru také musí být hotová podlaha a dokončené stěny včetně výmalby. Naopak pokud řešíte keramické obklady mezi pracovní deskou a horními skříňkami, tak ty v prostoru být nesmí a řeší se až po samotném usazení kuchyňské linky.

Kontrola instalací

Je také důležité ověřit, zda jsou všechny instalace pro připojení kuchyňské linky v souladu s plány, které vám poskytne dodavatel kuchyně. Pokud si nejste jistí, zda všechny instalace splňují požadavky, můžete požádat prodejce kuchyňské linky, aby přijel a prověřil instalace, případně poslat fotografie připraveného prostoru pro montáž do studia, kde správnost zkontrolují. Spolupráce s výrobcem a instalatérem vám umožní předejít potenciálním chybám a následných výdajů ještě před samotnou montáží kuchyně.

Příprava prostoru

Pro montáž kuchyně je důležité zajistit příhodné podmínky. Prostor musí mít minimální teplotu 17 °C, v prostoru také nesmí být vysoká vlhkost, ta by totiž mohla nenávratně poškodit váš nový nábytek. V místnosti také musí být funkční elektřina a pokud chcete od montážníka zapojit i spotřebiče tak musí být kompletně zapojené a odzkoušené instalace elektřiny, vody a odpadů případně další. Všechny přípojky také musí být osazeny patřičnými koncovkami pro připojení kuchyně a spotřebičů. Pokud máte pochybnosti o tom, jaké přípojky budou potřebné, můžete se poradit se svým dodavatelem nebo s odborníkem na instalaci kuchyní. V kvalitním studiu vám prodejce poskytne instalační plány a návod, jak instalace nechat připravit. Podle těchto výkresů a návodu můžete následně přípravu prostoru zkontrolovat.

Při přípravě prostoru pro montáž kuchyně je také důležité zajistit vhodné osvětlení. Během montáže kuchyně bude potřeba dostatek světla, aby bylo možné vidět detaily a pracovat bezpečně. Pokud v místnosti není dostatek přirozeného světla, je potřeba použít dodatečné světlo, například stojací lampy nebo světelné panely. Pokud víte, že dostatečné osvětlení místnosti může být komplikace, je dobré se domluvit s dodavatelem, zda touto technikou disponuje a vezme ji s sebou na montáž.

 

Dalším důležitým krokem je zajistit, aby byl prostor pro kuchyni čistý a připravený na montáž. Pokud se ve vašem případě jedná o rekonstrukci, je před samotnou montáží nové kuchyně nutné starou kuchyňskou linku důkladně odstranit a vyčistit všechny stopy po staré kuchyni. Kromě toho je také důležité zajistit, aby byla podlaha kuchyně rovná a stabilní, aby bylo možné kuchyňskou linku nainstalovat bez problémů.

Montáž svépomocí?

V případě, že plánujete instalaci kuchyně sami, je důležité zajistit si dostatek času a energie. Instalace nové kuchyně může být náročný proces a může trvat několik dní. Je důležité neuspěchat montáž a věnovat dostatek času každému kroku. Pokud máte pocit, že si s montáží nevíte rady, je lepší se obrátit na odborníka na instalaci kuchyní. Je také potřeba vést v patrnosti, že pokud při montáži kuchyně svépomocí poničíte některé díly kuchyně, budete je muset znovu objednat, a to s sebou nese značné riziko vysokých vícenákladů.

Pokud objednáváte kuchyni v kuchyňském studiu montáž bývá nedílnou součástí dodávky kuchyně. V případě, že si nejste jisti svými schopnostmi, je nejlepším řešením využít profesionálního montážního týmu od dodavatele kuchyně. Nejenže to zajistí, že montáž bude probíhat bez problémů, ale také se vyhnete potenciálním chybám a výdajům, které by mohly vzniknout při nekvalitní montáži.

Profesionální montážní servis také může poskytnout další výhody, jako je například zajištění, že veškeré instalace a připojení splňují bezpečnostní normy a jsou řádně provedeny. Navíc Vám ušetří spoustu času a energie, které byste museli vynaložit při samostatné montáži. Navíc pokud si budete kuchyni montovat sami je zde velká pravděpodobnost, že přijdete o záruku na kuchyňský nábytek.

V závěru

Montáž kuchyně je složitý proces, s dostatečnou přípravou a plánováním, ale může být i pro nezkušeného člověka proveditelná. Nicméně doporučujeme využít profesionála, který se postará o vše potřebné, a navíc i na jeho práci máte záruku a nepřijdete o záruku na nábytek. Také je důležité si uvědomit, že kuchyně by měla být nejen esteticky krásná, ale také funkční a bezpečná pro používání.

Pokud naleznete nějaké nesrovnalosti v projektu a v přípravě prostoru pro montáže, vždy je důležité na tyto informace upozornit dodavatele s předstihem. Ten se tak na vzniklou situaci dokáže připravit a můžete tak předejít zbytečným výdajům a odložení montáže vaší nové kuchyně.