Barvy v kuchyni

Nás samozřejmě zajímají barvy ve spojitosti s nábytkem, zejména v kuchyni. Barevné kuchyně jsou krásné a zajímavé, avšak kvalitní kuchyně není malá investice a určitě si přejete, aby vydržela dlouhá léta krásná a moderní. V tomto ohledu bych Vám tedy doporučila vyhnout se zářivým a křiklavým barvám. Místo toho volte barvy, které nepodléhají rychlým módním vlivům, jako například syté temné tóny barev, například vínově červenou nebo smaragdově zelenou.

Volte tmavé tóny

Tmavé barvy jako smaragdově zelená, námořnická modř nebo vínově červená jsou barvy, které nepodléhají rychlým módním změnám a zůstávají nadčasové. Pokud se tyto barvy dobře zkombinují například se dřevem, mramorem nebo betonem, budou takto kombinované materiály nadčasové a snesou i doplňky výraznějších barev. Tmavé barvy navíc působí luxusním dojmem.

Výrazné barvy jsou vhodné na doplňky

Pokud máte rádi výrazné barvy jako červenou, sytě modrou, zelenou, žlutou a podobně, doporučuji tyto barvy používat na doplňky nebo na jednoduše vyměnitelné prvky v domácnosti. Lidé starší třiceti let si určitě vzpomenou na doby, kdy byla velmi populární zelená a oranžová barva. Interiéry zařízené v tomto stylu byly velmi moderní a kuchyně i koupelny byly zařízeny v těchto barvách. Jsou dnes noční můrou majitelů a jejich rekonstrukce rozhodně nebude jednoduchá.

Na obrázku níže je vidět kuchyně v jemných tónech, kde je tmavě červená výrazná brava zvolena jako výmalba, pokud přestane majitele bavit, stačí jenom vymalovat...

Pokud máte rádi barvy a rádi měníte styl zařízení Vaší domácnosti. Můžete využít pestré a syté barvy na doplňky nebo na výmalbu domácnosti. Koupit nové nádobí, bytové doplňky, textil nebo prostě vymalovat a změnit tak tím barevné ladění Vaší domácnosti je otázka řádů tisíci korun. Kdežto, když budete chtít vyměnit kuchyni nebo koupelnu budou Vaše investice v řádech statisíců.

Tlumené barvy

Pokud přece jenom máte v plánu pořídit si barevnou kuchyni, koupelnu, sedačku případně cokoliv, co je finančně náročnější na pořízení, zvolte mimo tmavých a sytých tónů jemné a světlé barevné tóny. Kuchyně v olivové barvě nebo světle modré bude vypadat krásně i za dlouhou řádku let. Tím, že jsou barvy světlé a tlumené je jednodušší k nim poté kombinovat s dalšími barvami kombinace světle modré s výraznou, žlutou, červenou oranžovou a podobně působí elegantně a zároveň doplňky v sytých tónech můžete časem obměnit.

Na kuchyni níže je jsou použity jednoduché a decentní barvy,m pouze na horních skříních je použita tmavě zelená, která je tlumená, ale zároveň výrazná. 

Závěrem bych všem doporučil, nenechat se ovlivnit módními a velmi sytými barvami, které jsou krásné, ale zároveň se často velmi rychle okoukají. Pokud přesto chcete takovou barvu na nábytku použít použijte ji pouze jako doplňkovou barvu na několika dvířkách a doplňte ji dřevodekorem, dekorem železa, betonu nebo jednoduchými tóny šedé případně bílou nebo černou barvou.