1. Optimalizace úložného prostoru:

Využijte každý dostupný centimetr pro úložný prostor. Instalujte vysoké skříňky a policové jednotky až ke stropu, abyste maximalizovali vertikální prostor. Skládací nebo vysouvací regály mohou poskytnout další úložný prostor bez zabírání příliš mnoho místa. Pokud zvolíte otevřené police nemusí i prostor až ke stropu působit uzavřeně nebo velmi hmotně, což hlavně v malých kuchyních může navozovat pocit neútulnosti a stísněnosti. 

2. Využití multifunkčního nábytku:

Investujte do nábytku, který slouží víceúčelově. Například stůl s integrovanými úložnými prostory nebo barový pult, který může sloužit jako pracovní plocha i jídelní stůl. To vám umožní maximalizovat prostor a zároveň udržet kuchyni přehlednou. Například na obrázku níže, vidíte sice kuchyni s ostrůvkem, ale v této nevelké kuchyni jsou zakomponované také prostory pro práci, i prostor pro stolování to vše v jedné malé kuchyni s ostrůvkem. Toto řešení je tak ideální do menších prostor, kde ale majitelé rádi vaří, chtějí jíst v kuchyni, a zároveň potřebují pracovní místo. 

3. Zvolte světlé barvy:

Světlé barvy opticky zvětšují prostor a dodávají kuchyni vzdušný a otevřený vzhled. Zvažte použití bílé, světle šedé nebo pastelových barev na stěnách a kuchyňském nábytku. To pomůže odrážet světlo a vytvořit dojem většího prostoru.

4. Pracovní plocha:

Pracovní plocha je v malé kuchyni zvláště důležitá. Zvažte instalaci sklopné nebo vysouvací pracovní desky, které lze snadno sklopit nebo skrýt, když nejsou využívány. To vám umožní maximalizovat volný prostor pro přípravu jídel.

5. Oslnivé osvětlení:

Dostatečné osvětlení je klíčové pro vytvoření dojem většího a otevřenějšího prostoru. Zvažte kombinaci stropního osvětlení, světel osvětlujících pracovní desku a případně také podlahových světel, které vytvoří iluzi rozšíření podlahy.

6. Minimalizujte nepořádek:

V malé kuchyni je důležité minimalizovat nepořádek a udržovat všechny povrchy čisté a uklizené. Pravidelně vyhazujte nepotřebné předměty a využívejte úložné prostředky, jako jsou koše na odpadky a organizéry na nádobí, abyste udrželi prostor přehledný.

7. Personalizace prostoru:

I přes omezený prostor můžete kuchyni přidat osobní dotek. Použijte dekorativní prvky, jako jsou obrázky, rostliny nebo barevné doplňky, abyste vytvořili příjemnou atmosféru. Personalizace prostoru pomůže vytvořit kuchyni, která bude vyzařovat vaši osobnost.

Závěr:

S těmito sedmi tipy můžete vylepšit malou kuchyni a vytvořit funkční a stylový prostor, který bude vyhovovat vašim potřebám. S trochou kreativity a správným plánováním můžete udělat z každé malé kuchyně centrum vašeho domova. Buďte inspirativní a užijte si každý moment strávený ve své nové, útulné kuchyni!